Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztonságos kerékpárok az egész család számára – télen is!

| 2022. 02. 22. | 09:48:00
Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
Biztonságos kerékpárok az egész család számára – télen is!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak mert hidegebbre fordult az idő, még nem kell lemondanunk a kerékpárok használatáról. Ha pedig úgy dönt a család, hogy idén télen kerékpárra pattan, előtte érdemes tájékozódni a biztonságos téli közlekedésről, különösen, ha kisgyermekek is útra kelnek velünk. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A kerékpárok biztonságos használata a családi túra során

Megfelelő ruházat

Alapvető fontosságú, hogy alkalmas ruházatban gondoskodjunk arról, hogy családunk teljes mértékben védve legyen az időjárás viszontagságaitól. A termoruha például gondoskodik róla, hogy családi kerékpáros kirándulásainkat ne veszélyeztessék a zord időjárási körülmények.

A kesztyűk, cipők és sapkák szintén védelmet nyújtanak, de azért arra is vigyázzunk, hogy ne öltözzünk be túlzottan, mert így könnyen megfázhatunk – a réteges öltözködés a legjobb választás.

Válasszunk a kerékpárok hatalmas kínálatából

A hazai webshopokban kerékpárok széles választékával találkozhatunk. A Vigor Dolomit Mountain Bike közel 70 ezer forintért szerezhető be 26" tárcsafékes és teleszkópos kivitelben, illetve szürke-narancs színben, viszont összeszerelnünk már nekünk kell a mellékelt útmutató alapján. Szintén ebben az árkategóriában ideális vétel a Trink MTB tárcsafékes és teleszkópos gyerekkerékpár. Ezek a biciklik nagyon kényelmesek, remekül bírják a városi kerékpárútvonalak lehetséges hiányosságait, vastag kerekeikkel megküzdenek a kátyúkkal, úthibákkal. Azoknak ajánljuk, akik nem feltétlenül hobbicélú felhasználásra keresnek mountain bike kerékpárokat.

Indulás előtt ellenőrizzük a gumikat

A biciklin a gumik olyanok, mint a lábunkon a cipők. Nem jutunk messzire a hóban sétálva, ha cipőnk tele van lyukakkal vagy nem tapad elég jól. Ugyanez a helyzet a kerékpárgumikkal: győződjünk meg róla, hogy nem defektesek és jól fel vannak fújva.

Középpontban a láthatóság

Mivel télen hamarabb sötétedik, érdemes megfontolni az egész család kerékpárlámpáiba való befektetést. Sötétedés esetén kerékpározás közben létfontosságú, hogy láthatóak legyünk. A lámpák mellett érdemes felvenni néhány fényes, fluoreszkáló ruhát, hogy az autóvezetők szintén lássák a családot. Ezek mindig észszerű óvintézkedések, melyek segítik biztonságunkat a kora reggeli vagy délutáni/esti kerékpáros kirándulásokon.

Tárolás és karbantartás

Akár nagy hegyi kerékpárokat, akár kényes gyermekkerékpárokat szeretnénk online vásárolni, számoljunk azzal, hogy minden eszközt megfelelően ajánlatos tárolni és karbantartani. A téli időszakban figyeljünk oda a kerékpárok mozgó alkatrészeire, mert nagyobb a szennyeződés és sár felhalmozódása, és nem tesz nekik jót a hideg.

Győződjünk meg arról is, hogy a láncok meg legyenek olajozva, és hogy minden vezeték a helyén legyen. Ellenőrizzük a fogaskerekeket és az alkatrészeket, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy minden teljesen működőképes. Ez segít elkerülni, hogy családunk utazás közben baleset áldozatává váljon.

Tervezzük meg az útvonalat

A kerékpárokkal való téli közlekedés alapos tervezést igényel. Lehet, hogy már jól ismerjük a kedvenc kerékpáros útvonalainkat, amelyeket a családdal megtehetünk, de a mostoha időjárási viszonyok alkalmazkodást kívánhatnak meg.

Amikor havas vagy jeges az idő, a legjobb, ha ragaszkodunk az eltakarított, tiszta útvonalakhoz. Ügyeljünk a lejtős területekre is, és olyan útvonalakat válasszunk, amelyeket a család minden tagja tud teljesíteni: a kisebbekre mindig nagyon figyeljünk.

A kerékpárokkal való közlekedés során sajnos sosem tudhatjuk, milyen akadályok leselkednek majd ránk, ezért óvatosan fékezzünk, és tartsuk be a közlekedési szabályokat. Inkább haladjunk lassan és megfontoltan, így kevésbé kerülhetünk veszélyes helyzetekbe.

Elmondhatjuk, hogy a családi kerékpáros kirándulás egész évben remek élmény, és ha gondoskodunk róla, hogy ezt a lehető legnagyobb biztonságban tegyük, akkor valóban vidámak és felszabadultak lehetünk. A közkedvelt online boltokban pedig kedvünkre böngészhetünk a kerékpárok széles kínálatában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés