Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gumihalak és csalik az eredményes pergetéshez

| 2022. 02. 11. | 13:04:00
XXX
Gumihalak és csalik az eredményes pergetéshez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen gumihalak és plasztikcsalik lehetnek igazán hasznos eszközei az eredményes pergetőhorgászatoknak? Miért érdemes gondoskodni róla, hogy ilyen típusú műcsalik is legyenek nálunk a vízparton? Hogyan és miként pergessünk ezekkel a műcsalikkal?

Milyen felszerelés passzolhat a plasztikcsalival történő pergetéshez?

Fontos körülmény értelemszerűen, hogy éppenséggel melyik vízen szeretnénk célba venni a rablóhalakat. A gumihalas és a plasztikcsalis pergetés egyaránt sikeres lehet a Dunán, a Balatonon, illetve kisebb folyókon vagy állóvizeken.

Miközben a felszerelést a körülményekhez és a várható halakhoz igazítjuk, azért bothossz tekintetében sem árt kicsivel felmenni a 2,1 méteres hossz fölé, orsók szintjén pedig a 3000, 4000-es méretű típusok az optimálisak. 

Zsinórban 0,08 milliméteres fonott alkalmazása lehet az, amivel nem kockáztatunk sokat, de nem is lesz túlságosan durva a felszerelés. Az előke kapcsán akár indokolt lehet fontolóra venni a vastagabb fluorocarbon használatát, akár az óvatosabb halakat is kapásra ingerelve.

Milyen halakra pályázhatunk kedvező eséllyel gumihal használatával?

Szerencsére sokféle halfaj csábulhat el a Fishinda webáruház műcsali kínálatában elérhető plasztikcsalikra, gumihalakra és twisterekre. Talán pont ebben is rejlik az ilyen típusú pergetőhorgászatok hamisítatlan varázsa.

Függve értelemszerűen attól, hogy a meghorgászott víznek milyen a halfaunája, egyaránt jelentkezhet a horgon termetes csuka, csodálatosan szép süllő, de jó eséllyel mutathatja meg magát egy-egy kősüllő, sügér, vagy akár balin is.

Nyilván nem mindegy, hogy milyen technikát alkalmazva igyekszünk kapásra ingerelni a rablóhalakat akkor, amikor a botunkra gumihalakat, illetve plasztikcsalikat rögzítünk.

Amire nem árthat figyelni a gumihalas pergetés során

Gumihalas és plasztikcsalis pergetésnél sokat számítanak a színek, a méret és az anyag kérdése. Biztos receptet nehéz előre mondani, ugyanis az adott napon, az adott vízen és körülmények között mindig a kísérletezés, a tesztelés lehet a nyerő.

Persze gyakorlat és odafigyelés sem árt ahhoz, hogy a bevetett csalit tényleg tudatosan, kellő hatékonysággal vontassuk. A legjobb, hogyha a rablóhalak táplálékául szolgáló kisebb halak tipikus viselkedését utánozzuk.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egyenletes vontatás helyett meg-megemeljük, pár tekerés után néhány másodpercig megállítjuk a gumihalat, majd kezdjük a műveletet az elejétől.

Ennek a nagy haszna, hogy így a vízoszlop szélesebb rétegeit fogja pásztázni a csali, ígéretesen kelletve magát a ragadozók előtt. Ha ügyesen és kitartóan csináljuk a dolgot, jönni fog a kapás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés