Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan és mikor hozhat kapást a lebegő bojli használata?

| 2022. 02. 11. | 13:00:00
XXX
Hogyan és mikor hozhat kapást a lebegő bojli használata?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi az a lebegő bojli, és miért lehet akár az egyik leginkább hasznos csali a következő horgászataink alkalmával? Milyen horgász módszereknél, illetve milyen halakra érdemes fontolóra venni a bevetését?

Minden felmerülő kérdésre választ adunk a cikkben, ami csak szóba jöhet a lebegő bojlival kapcsolatban. Következzenek tehát a részletek, vagyis az alkalmazás lehetőségei.

Hogyan is dolgozik a horgon a precíz lebegő bojli?

Nem nehéz kitalálni az elnevezésből, hogy a víznél könnyebbnek számító lebegő bojli nem merül le a mederfenékre, hanem úgymond vízközt lebeg, így ingerli kapásra az arra járó pontyokat, amurokat és keszegféléket.

Ellentétben tehát a hagyományos értelemben vett bojlik és pelletek zömével, a lebegőváltozatok hatásmechanizmusa pontosan abban rejlik, hogy a mederfenék felett bizonyos távolságban sikerüljön a csali megjelenítése.

Nézzük is meg, hogy a körülmények milyen együttállása indokolhatja azt, hogy ezt a fajta csalit és felkínálási módot állítsuk a horgászat stratégiájának a középpontjába!

Mikor és milyen módszereknél működhet igazán ez a csalitípus?

Nyilván a helyes megközelítés a halak táplálkozásának, táplálkozási szokásainak a figyelembevétele. A lebegő bojli akkor működik igazán eredményesen, amikor a ponty és az egyéb célhal nem a fenékről, hanem a vízoszlop felsőbb tartományaiban táplálkozik.

Sokféle körülmény eredményezheti azt, hogy a Damil.hu csali kínálatának egy-egy változata hozza meg a várva várt kapásokat. Lehet a kiváltó ok egy-egy front betörése, az időjárás változása, ami a víz tulajdonságait, és ezzel a halakat is befolyásolja.

De a vastag iszappal borított, illetve a sötétebb, zavaros vizekben is rendre működni szokott az a kreatív ötlet, hogy valamelyes a vízfenék felett vesszük célba a halakat, akár lebegő bojlit használva.

Mi mindenre figyeljünk a lebegő bojli alkalmazása kapcsán?

Szakszóval élve ez a fajta végszerelék egyfajta kikönnyített végszerelék. Nem mindegy azonban, hogy a lebegés milyen mértékű, mert ezt is el lehet túlozni. A legjobb az, ha a horog méretével és súlyával összhangban választunk lebegő bojli méretet és típust.

Az előke hosszát is erősen javasolt úgy megválasztani, hogy a csaliként feltűzött bojli csak a kívánt mértékben emelje meg a horgot. Érdemes tesztelni magunk előtt a kisebb vízben, hogy a végszerelék ténylegesen úgy viselkedik-e, ami leginkább elősegítheti a kapások érkezését.

Persze fontos lehet időnként variálni a bojli színét, méretét, ízesítését. Nem tudhatjuk előre, hogy az adott napon, az adott vízen mi fog működni igazán. Ezért van szükség a teszlelésre, kísérletezésre. Ha kitartóak vagyunk, akkor a jól megválasztott bojli akár életünk halát hozhatja el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés