Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi fán terem a nefrológiai szakrendelés? 

| 2022. 03. 16. | 15:20:00
XXX
Mi fán terem a nefrológiai szakrendelés? 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vese egy létfontosságú szerv a test normál működéséhez. Legfőbb feladata, hogy eltávolítsa az anyagcsere-folyamatok során keletkező salakanyagokat a szervezetből.

Mint minden szervünk, a vese működésében is keletkezhetnek zavarok, amelyek különböző betegségeket eredményeznek. A vesebetegségekkel egy speciális belgyógyászati szakterület, a nefrológia foglalkozik. 

De vajon mit kell tudni a nefrológiai vizsgálatokról? Segítünk! 

Mit kell tudni a nefrológiai vizsgálatról?

A nefrológia fő feladata, hogy felderítse és kezelje a vese kiválasztóműködésében bekövetkező változásokat. 

A vizsgálat során először is a szakorvos felveszi a diagnosztizáláshoz szükséges információkat, illetve kikérdezi a pácienst az esetleges panaszokról. Ezt követően különböző fizikális, illetve laborvizsgálatokra kerülhet sor. Általában a vesék állapotát egy ultrahangvizsgálat során is ellenőrzik. 

Ha sikerült megállapítani a pontos problémát, a kezelőorvos javaslatokat ad a kezelésre vonatkozóan. Ez jellemzően gyógyszeres terápiát jelent, ám súlyosabb betegségek esetén dialízisre is sor kerülhet. 

A vesebetegségek kivizsgálása kapcsán érdemes olyan rendelőintézetet választani, ahol nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek találhatóak, akik képesek pontos kezelési tervet biztosítani a páciensek számára. Ilyen például a CMC Déli Klinika nefrológiai szakrendelése

Milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz? 

Ha vesebetegség jelentkezik, sokan nem tudják, pontosan milyen panaszok esetén érdemes felkeresni orvosunkat. 

Árulkodó lehet a gennyes, véres vizelet, a fájdalommal járó vizelés, a vesetáji fájdalom, a görcs, vagy a vizeletelakadás. Komolyabb betegségek esetén jelentkezhet még magas vérnyomás, ödéma, túl bő vagy túl kevés vizeletürítés, étvágytalanság, hányás vagy fogyás. 

A felsorolt tünetek lehetnek többek közt fertőzéses vagy autoimmun gyulladások, veseelégtelenség, vesekövesség, vesedaganat jelei. Mivel ezek a betegségek kezeletlenül komoly szövődményekkel járnak, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. 

Mit tehetünk a veseproblémák megelőzése érdekében? 

Bár a vesével kapcsolatos betegségek kezelhetőek, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre:

  • Bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) esetén nagyobb az esély a veseproblémák kialakulására. Ez esetben e szervünk fokozottabb figyelmet igényel. 
  • Vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon! Ha időben kiderül egy betegség, egyszerűbben és gyorsabban kezelhető. 
  • Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás hozzájárul a veseproblémák megelőzéséhez. 

Ha tehát arra gyanakszunk, hogy valami nincs rendben a vesénkkel, érdemes mihamarabb bejelentkezni nefrológiai rendelésre annak érdekében, hogy fény derüljön a problémára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés