Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindent a canicrossról, azaz a kutyás terepfutásról

| 2022. 03. 16. | 15:36:00
XXX
Mindent a canicrossról, azaz a kutyás terepfutásról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kutyás sportok rendkívül izgalmasak, különösen, ha azt a gazdi is űzheti kedvencével együtt. Nincs is jobb, mint kikapcsolódni a természetben, levezetve a stresszt, és minőségi időt tölteni kutyánkkal. Lássuk, mit érdemes tudni a canicrossról!

A canicross lényege

A canicross egy szóösszetétel, amely a canine, azaz kutya és a cross country azaz terepfutás kifejezésekből került megalkotásra. A kutyás terepfutás néven is elhíresült sport rendkívül népszerű, hiszen remek kikapcsolódásként szolgál, emellett valódi élvezetet nyújt kutyának és gazdinak is.

Érdemes tudni, hogy a canicross nem egyenlő a “hagyományos”, kutyával való futással. Ehhez ugyanis különleges felszerelés szükséges, hogy kényelmesen és biztonságban végezhető legyen a testmozgás.

A futó egy úgynevezett beülőben van, és egy rugalmas pórázzal köti össze az állatot. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy az eb húzza a gazdáját, mint a szánhúzó kutyák a szánt vagy a lovak a lovaskocsit.

Ám a gazdi részéről is komoly fizikai erőnlétet igényel ez a testmozgás, hiszen tartania kell a tempót kutyájával. Egy gyorsan futó, profi kutyával pedig igazi, nagy sebességgel való száguldás fűszerezi meg a futás élményét.

Kinek ajánlott a canicross?

A canicross egy komoly fizikai erőnlétet igénylő sport mind a gazdi, mind a kutya részéről. Éppen ezért fontos tudni, hogy nem minden kutya alkalmas rá. Vannak életkori,egészségügyi és fajtajellegű sajátosságok is, amelyek kizárhatják a sport űzését, ezért mindenképpen érdemes állatorvossal konzultálni.

Kölyökkutyáknak és még növésben lévő kutyáknak semmiképp sem ajánlott a sport, főleg nem a canicross, ahol a gazdit kell húzniuk. A lépcsőzés és a túl sok testmozgás ugyanis súlyos ízületi problémákat okozhat egy kölyökkutyánál, ezért érdemes várni vele felnőttkorig.

Nagyobb testű, erős fizikumú, egészséges kutyák számára ajánlott főleg ez a mozgásforma, például németjuhászoknak, huskyknak vagy német rövid szőrű vizsláknak.

Milyen eszközöket kell beszerezni a canicrosshoz?

Az első edzéshez mindenképpen szükséges beszerezni egy különleges, húzásra kifejlesztett kutyahámot. Fontos, hogy ez ne akadályozza őt a légzésben, mozgásban, és ne terhelje meg ízületeit a húzás.

Ezenkívül szükséges még deréköv vagy speciális beülő, amelyben te is komfortosan mozogsz, és biztonságos is, ha esetleg kutyád elrántaná a pórázt. Végül pedig a canicrossra kifejlesztett különleges, rugalmas póráz adja meg az igazi élvezetet és a kapcsot kutya és gazdi között.

Fontos, hogy a gazdi és a kutya alaposan bemelegítsen az edzés előtt, és mindenféleképpen a fokozatosság elve alapján haladjatok.

Szerezd be a kutyás sportokhoz szükséges eszközöket a Petissimo honlapjáról, és már indulhatsz is ki kedvenceddel a természet lágy ölére, egy alapos testmozgásra!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés