Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A minőségi alvás egy esti rituáléval kezdődik

| 2022. 05. 10. | 11:51:00
Mit tegyünk lefekvés előtt?
A minőségi alvás egy esti rituáléval kezdődik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vágyik arra, hogy reggelente kipihenten és frissen ébredjen? Fontos szerepet játszik, hogy mit tesz lefekvés előtt. Abban az esetben, ha a feje általában tele van gondolatokkal arról, hogy mit kell még tennie, mit nem tett meg, vagy fáradtság gyötri, íme néhány tipp, ami segíthet.

Tudta, hogy az országban a felnőttek akár egynegyedének alvászavarai vannak? Az okok változóak, de leggyakrabban a stressz, a szorongás, az egészségügyi és pénzügyi problémákra mutogatnak. A világjárvány és a számos lezárás során a magány még jobban megnehezíti a helyzetet. Ezért gyakran előfordul, hogy hiába van elég időnk aludni, az nem jó minőségű. Az elméd nem nyugszik, és folyamatosan gondolkodni kényszerül.

Az egyik legjobb módja annak, hogy zavartalan alvással kényeztesse magát, ha kialakít egy esti rutint. Ha lefekvés előtt megnyugtatja testét és elméjét, jobban alszik, és kipihentebben ébred.

Lazítsa el testét és elméjét, és készüljön fel az alvásra. De hogyan is kell ezt csinálni?

Állítson be alvási ütemtervet

A legfontosabb dolog, hogy legyen egy meghatározott alvási rutinja - mindig ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel. Gondoljon arra, hogy a felnőtteknek 7-8 óra alvásra van szükségük. Lehet, hogy eleinte nem lesz erre képes, és hétvégén nem akar olyan korán kelni. Ha ez a helyzet, próbáljon ki egy kis trükköt: ha ébresztőóraként használja a telefonját, tegye azt az ágytól távolabbra, vagy egy másik szobába (de olyanba, ahonnan még hallja az ébresztő hangját). Így kénytelen leszel reggel elhagyni az ágyad melegét és kényelmét, hogy kikapcsolja azt az idegesítő hangot, a teste és az elméje felébred, és könnyebb lesz a takaró alól kikecmeregni.

Lazítsa el a testét

Egy teljes nap után a test fáradt, és pihenésre van szüksége. Akár sűrű napja volt a munkahelyén, akár az edzőteremben edzett, adjon a testének egy kis pihenést. Ha azon szerencsések közé tartozik, akiknek van fürdőkádjuk, akkor egy esti fürdés pont megfelelő. Engedje fel a meleg vizet, adjon hozzá néhány illatos olajat vagy fürdőhabot, és áztassa magát egy ideig a nyugtató fürdőben. Ha nincs fürdőkád, ne essen kétségbe. Még a zuhany alatt is élvezheti a megfelelő kikapcsolódást. Nyúljon tápláló tusfürdőhöz, és próbálja ki a testradírt.

Ezután ne felejtse el táplálni bőrét krémmel. A bőrápolás szintén szerves részét képezi az esti testápolásnak. Szánjon időt arra, hogy alaposan megtisztítsa az arcát, alkalmazzon tápláló szérumot, és egyszerűen kényeztesse bőrét.

Lazítsa el az elméjét

Ha már ellazította a testét, itt az ideje, hogy az elméjét is ellazítsa. Lefekvés előtt legalább 2 órát szánjon nyugtató rituáléra, hogy felkészüljön az alvásra. Gyújtson gyertyát vagy illatpálcikát, készítsen gyógyteát, és vegyen kézbe egy jó könyvet. Ezt lecserélheti filmre is, de próbáljon meg valami pihentető filmet választani, és hagyja a horrorfilmeket egy másik napra. Vagy inkább a zenét szereti? A zene tökéletesen alkalmas az elme megnyugtatására. Próbálja meg kiegészíteni egy naplóba való írással, ahol egyszerűen azt ír, amit csak akar. Mert ha papírra veti az érzéseit az megkönnyítheti a túlterhelt elmét.

A meditáció a jó alváshoz is nagyszerű. A mindfulness meditáció alapja a saját gondolatainkra és érzéseinkre való összpontosítás.

Ha szereti a tennivalólistákat, mindig este írja le őket. Így nem kell folyton azon gondolkodni, hogy mit hoz a holnap, és készen áll a következő napra.

Apró dolgok számítanak

Bár az alvás minősége elsősorban az esti tevékenységektől függ, ne becsülje alá a látszólag apró dolgokat. Természetesen a minőségi matrac és párna fontosságát nem lehet megkérdőjelezni. De ugyanilyen fontos az ágynemű is. Próbálja ki a 100% pamutot, nyáron pedig a selymet, amely kellemesen hűvös.

Tanulja meg rendbe tenni a környezetét, mielőtt a hálószobába megy. Lehet, hogy nem úgy tűnik, de csodákra képes, ha reggelente egy tiszta konyhába lép be, ahol nem várja egy halom edény, vagy nem kell egy halom ruhát átkutatnia, amit állandóan az ágyból a székre dobálsz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés