Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire használhatod a mágnest otthon?

| 2022. 05. 06. | 13:23:00
A neodym mágnes sokkal nagyobb szerepet vállal a hétköznapokban, mint ahogy azt a legtöbben gondolják.
Mire használhatod a mágnest otthon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az erős mágnes az az anyag, ami nem egyszer észrevétlenül is számtalan funkciót tölt be. Gyakorlatilag ezek mindennapi feladatok, ám csak kevesen rakják össze a képet, miszerint a háttérben a húzóerő hatása áll. Pedig az igazság az, hogy ez sokkal többször fordul elő annál, mint amit a legtöbben sejtenek!

Mikor tűnik el a színről a mágnes?

Valamikor még általános iskolás korban ez a téma egyáltalán nem szokatlan. Sőt a fizikaórák egyik legizgalmasabb része, amikor a fémreszelék ide-oda mozgatható a mágnes fel-alá huzigálásával. Aztán ahogy telik-múlik az idő, még a tanulmányok során fel-felbukkan a mágnestéma, aztán vége. Látszólag ennyi a kapocs. Olykor el lehet csípni egy-egy csoda hatású mágneses karkötő hirdetést vagy mágneses terápia reklámot, ami az ízületek megújulását ígéri, ám ezeken kívül nagy a csend.

Pedig a neodym mágnes sokkal nagyobb szerepet vállal a hétköznapokban, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. Kifejezetten gyakran használt ajtómágnes, aminek a rögzítése, felragasztása pofonegyszerű, és amúgy a karbantartása sem jelenthet problémát. Célszerű odafigyelni rá, lévén törékeny jellemvonásának hála sérülékeny. A magas hőmérséklet nagyon nem tesz jót neki, konkrétan ilyen módon a húzóerő mértéke jelentősen csökkenthető.

Ide kívánkozik a késtartó mágnes, ami szintén egy határozottan köznapi funkciót betöltő variáció, és mégis ki az, aki megkérdőjelezné a praktikusságát? Valószínűleg senki. A saját tapasztalás egyébként mindennél beszédesebb. S bár első körben a háztartási területeket említettük, azért az ipari mágnes is figyelmet kér magának, ami ahogy az a nevéből is kiderül ipari körülmények között használható, nem is akármilyen eredményességgel.

Mágnessel építeni?

Igen! Mutatunk egy határozottan extra felhasználási területet, ami azonban óriási népszerűségnek örvend. Nem véletlenül. A mágneses golyók segítségével nem mindennapi formák, alakzatok építhetőek fel. A színes golyók hathatós közbenjárásával olyan végeredmény borítékolható, ami mindenképpen szemeket gyönyörködtető. Bár a gyerekek is játszhatnak „kirakóst”, viszont a kicsiket érdemes távol tartani a golyóktól, mert könnyedén lenyelés lehet a vége. De amúgy nagyon is izgalmas perceket, órákat kínál ez a fajta kreativitást, gondolkodást serkentő, képzeletet tágító és fejlesztő játék, amiben kicsik és nagyok egyforma esélyekkel vehetnek részt.

A mágneses mező káros az egészségre?

A fentiekből valószínűleg eléggé egyértelműen kiderül, hogy semmiféle egészségkárosító hatása nem ismert a mágnesek alkalmazásának. Ellenkező esetben magától értetődően nem lennének alkalmazhatóak oly sok életterületen. Sőt, ahogy azt a bevezetőben már szóba hoztuk, nem ritkán gyógyhatást is tulajdonítanak a mágneses mezőnek, ám ez semmiféle bizonyítást nem nyert az utóbbi években. Az egészségi állapothoz köthető kiegészítés, hogy a húzóerő hatást gyakorol a pacemakerre, illetve a defibrillátorra. Tehát akik ilyen eszközökkel élnek együtt, azoknak az esetében a fokozott figyelem és elővigyázatosság elkerülhetetlen.Ami még egy kardinális kérdés, hogy mi a helyzet a kütyükkel? Nos a pend drive-ok törlése, mint félelem abszolút alaptalan, ilyesmiről nincsen szó. De a merevlemezeket jó távol tartani tőle, ahogy a mágneses kártyákat is. Még a bankkártyákat is tönkreteheti, szóval ezzel nem ildomos kísérletezni. Viszont ezen a pár figyelmeztetésen és jótanácson kívül nincsen más, amit tudni érdemes a mágnesek használatáról. Kezdődhet az eredményes, hatékony, hasznos alkalmazás a hét minden egyes napján, a háztartás megannyi pontján!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés