Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kotyogó – a vidékiek és az idősek kedvence

| 2022. 08. 12. | 11:40:00
XXX
Kotyogó – a vidékiek és az idősek kedvence
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kotyogós kávé egy olyan nosztalgikus kávéfőző, amelyhez sajátos hangulat társul. Vannak, akik napjainkban nem látják értelmét használatának, míg mások a mai napig nem cserélnék le modern gépekre. Egy valami azonban biztos; kotyogóval bivalyerős kávét tudunk lefőzni!

Ez a praktikus kis kávéfőző igazából elég hamar meghódította a világot, azt pedig, hogy hogyan, a következő cikkből fog kiderülni!

A kotyogó eredete

Sosem felejtem el a nagyi által készített gőzölgő kávé illatát, amibe elég volt beleszagolni, máris felpörgetett. Bizony, a kotyogó mai napig az idősek és a vidékiek kedvenc kávéfőzője, s a jó erős fekete ital miatt ezt meg is tudjuk érteni. Amennyiben Ön is rajong a retró dolgokért, akkor a Kávégép Bolt kotyogói között érdemes szétnéznie, hiszen sokféle színben is megtekintheti eme fémből készült csodát.

De egyáltalán mikor kezdtünk el kotyogót használni? A feltalálója természetesen az olasz nemzethez, a Moka Expresshez köthető. Ez a gyár az első világháborút követően, 1919-ben alakult meg, s leginkább fémfeldolgozással foglalkozott. Ahogy a vezetők egyre inkább érdeklődni kezdtek a kávézás világa iránt, a láthatáron már valami új volt megszületőben és csaknem másfél évtized után legyártották a Moka Express kotyogót. 

A kotyogó, amit mindenki megszeretett

Az első hat évben csupán 70 000 darabot gyártottak le belőle, amely kezdetben az olasz háztartásokban jelent csak meg. Habár 1933-ban végre elkészült a továbbfejlesztett változata, a második világháború alatt teljesen leállt a gyártás. 1946-tól új vezetője lett a vállalatnak, s ezután vált a kotyogó is exportcikké.

Bizony, a kotyogóval összefüggésbe hozható a kávézás forradalma. Addig a percig ugyanis a kávéfőző nem volt elérhető az emberek számára, és a kezelésük is túlságosan komplikált volt. Ezért mindenki örült a megfizethető, egyszerűen működő masinának. 

Mindenképpen meg kell említenünk továbbá a marketingjét, mert az sem volt semmi! Ekkor született meg a világhírű bajszos figura alakja, akit a tulajdonosról, Alfonso Bialettiről mintáztak. Ezt még kiegészítette “a kotyogóssal otthon is olyan a kávé, mint a bárokban” szlogen is, és a termék világszinten népszerű lett.

Még ma is használják!

A kotyogó továbbra sem veszített a népszerűségből, s egyfajta alaptermék lett a konyhában. Míg a legtöbb retró tárgyat az idő múlásával elfelejtettük, addig a kotyogóval kapcsolatban nem így történt. A mai napig tanúja vagyok annak, hogy például a vidéki falvakban mennyire szeretik nemcsak az öregek, de a fiatalok is. Ez valószínűleg azért is van, mert egy kávégép sem képes ilyen ütős feketét lefőzni.

Az egyszerű fém darab mellett akadnak színezett változatok is, így a kék, piros, a sárga árnyalatok kedvelői egyaránt megtalálják a konyhájukba illő kotyogót. 

Amennyiben szeretne elmélyülni a retró kávézás élményében, akkor a kotyogót ajánlom Önnek!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés