Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszunk varrógéptűt?

| 2022. 12. 20. | 10:16:00
XXX
Hogyan válasszunk varrógéptűt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A varrógéptű kiválasztása a rutinosabbaknak már játszi könnyedséggel megy többségében, de azoknak, akik csak most kezdtek el kacérkodni ezzel a varrással, nehéz lehet eligazodni a számok és betűk forgatagában. Éppen ezért megpróbálunk a következő bejegyzésben tiszta vizet önteni a pohárba, hogy legközelebb már Te is könnyen boldogulj a varrógéptű kiválasztásával. 

A varrógéptű részei

A varrás fontos eszköze a varrógép és a hozzávaló tűkészlet. Többféle varrótűt is találsz a K-ELME webáruház egyéb rövidárui között, ahol nemcsak a kiváló textileket szerezheted be a hobbidhoz, hanem a varráshoz való fontosabb kiegészítőket is.

Annak érdekében azonban, hogy tudd, milyen anyaghoz melyik típusú tűt kell használni, nem árt, ha tisztában vagy azzal, is, hogy milyen lényeges részei vannak egy tűnek. A háztartási varrógépeknél ugyan egységes többségében a beszerelt tűrendszer, de természetesen érdemes figyelni az első számokat a tű típusának megjelölésénél, nehogy kellemetlen meglepetéssel nézzünk szembe.

Milyen vastag tűt érdemes választani?

Az, hogy mennyire legyen vastag a tű, az nagyban függ attól is, hogy milyen vastagságú anyagot tervezel varrni. A vékonyabb anyagokhoz érdemes vékony típusú tűt választani, mivel ez nem fog hatalmas lyukat ütni az anyagon, és nem roncsolja annak a szerkezetét sem túlzottan. 

Ezzel szemben a vastagabb anyagokhoz határozottan az erősebb, vastag tűket tanácsos választani. Ezek ugyanis sokkal jobban bírják a megerőltetést, nem fognak eltörni jó esetben még akkor sem, ha több réteget kell egymáshoz varrni. 

Varrógéptű jelölések szerint

A varrógéptűk szabad szemmel nézve sok esetben alig térnek el egymástól, vagy olyan minimális különbségek vannak, hogy azt szabad szemmel szinte képtelenség észrevenni. Éppen ezért határoztak meg egy jelölési rendszert, amivel könnyedén el tudunk igazodni a kínálatban. Feltéve persze, hogy ismerjük, melyik szám vagy betű mit is jelent valójában.

  • 130/705 H: Ez egy nagyon általános tűtípus, a legtöbb háztartási varrógépbe megfelelő paraméterekkel rendelkezik. Univerzális varrótű, az anyagok többségét lehet vele varrni, hiszen se nem túl hegyes, se nem túl gömbölyű a hegyének a kialakítása.
  • 130/705 H-J: Amikor farmeranyag varrására szánod el magad, fontos, hogy ennek megfelelő kialakítású tű kerüljön a varrógépbe. Erről a betű jelölések között a “J” tud meggyőzni, hiszen ez takarja a jeans jelzőt.
  • 130/705 H-S, 130/705 H-SUK: Az elasztikus anyagok szintén egyedi bánást igényelnek, már ami a tű kiválasztását illeti. Nekik az sem előnyös, ha túl hegyes a tű, mert akkor sérülhet az anyag szerkezete. Az S jelölésű, gömbölyűbb végű sztreccstű ez esetben a jó megoldás.
     

Összességében elmondható tehát, hogy az ideális és szép varráskép érdekében mindenképpen ajánlott olyan tűt választani, ami az adott anyag típusával kompatibilis, annak varrásához való.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés