Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Te könnyen döntesz?

| 2022. 12. 21. | 16:58:00
XXX
Te könnyen döntesz?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az élet minden nap döntési helyzetbe kényszerít minket, hiszen reggeltől estig választanunk kell, mit hogyan és mikor cselekszünk. Ezek persze többnyire egyszerűbb döntések, bár mindenki tudja, mennyire nehéz néha kitalálni azt, hogy mit ebédeljünk.

Ebben a cikkben azonban arra keresünk magyarázatot, hogy miért esik sokszor annyira nehezünkre egy-egy döntést meghozni, sőt még ha meg is hoztuk, akkor az, hogy kitartsunk mellette. Mindenkit érint ez a probléma az élet valamely területén, olvass hát bátran tovább!

Kire hallgatsz?

Sokszor azért nehéz meghozni egy döntést, mert annyi mindenki próbál beleszólni, ezért ha úgy érzed, érdemes a videopszichologus.hu szakembereivel tisztázni a helyzetet.

Mert az egy dolog, hogy kikéred számodra fontos emberek tanácsát egy-egy komolyabb döntés előtt, de megint más az, hogy egyesek hajlamosak túlságosan is belefolyni a másik életébe, és sokszor formálnak jogot arra, hogy megkérdőjelezzenek egy-egy döntést.

Ha ráadásul te magad még nem vagy gyakorlott döntéshozó, akkor még nehezebbé tehetik számodra a dolgot.

Fontosak a hozott minták!

Mindenki a saját családjából hozza a mintákat, de fontos tudni, hogy ezek nincsenek kőbe vésve, vagyis meg lehet változtatni őket - igaz csak kemény munkával.

Sajnos gyerekként kevés gyermek tapasztalja meg a döntési szabadságot, elég csak a különórákra, az iskolaválasztásra gondolni, de szélsőséges esetekben még a ruházkodásban vagy a szabadidő eltöltésében, esetleg a barátok kiválasztásában sem hagyatkozhat saját igényeire és preferenciáira a gyermek.

Aztán egyszer csak véget ér a gyerekkor, és úgy kellene döntéseket hozni, hogy egészen odáig szinte soha nem volt rá módod. Ilyenkor persze hogy nehéz működő stratégiák mentén cselekedni, ezért aztán érdemes pszichológushoz fordulni, hogy együtt alakítsatok ki egy tervet.

Mérlegelj!

Amikor úgy érzed, már nem szolgálja az érdekeidet egy bizonyos élethelyzet, legyen az akár a munka vagy a magánélet frontján, akkor ideje változtatni. Nyilván ezt csak megfontoltan szabad megtenni, de ha fogsz egy darab papírt és egy tollat, akkor máris tudod vázolni magadnak a dolgok állását.

Írd le, hogy mi a rossz számodra most, miért szeretnél változtatni, mik azok a körülmények, amik zavarnak. Vázold fel, milyen opciók vannak előtted, milyen utakon indulhatsz el, és melyik út végén mi várhat rád.

Egy külön részre felvezetheted magadnak mások véleményét, eldöntve, kiét fogadod meg, vagy kiét engeded el a füled mellett.

Ha elakadsz, akkor is van segítség!

Ha úgy érzed, hogy bárhogy is próbálkozol, csak nem akar összejönni, hogy hatékonyan és racionálisan dönts, ha minden kérdésre elbizonytalanodsz, és akár vissza-vissza is táncolsz a régi helyzetekbe, akkor mindenképpen érdemes konzultációt kérned a videopszichologus.hu pszichológusaitól. Ők a segítségedre lehetnek abban, hogyan alakíts ki egy döntési rutint, mire és kire figyelj oda, és hogy hogyan szűrd a beérkező véleményeket.

Ha ezek megvannak, sokkal egyszerűbb lesz az életed, hatékonyabban tudsz előrelépni és jobb irányba haladni!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés