Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Otthonápolás A-Z-ig

| 2023. 01. 24. | 15:35:00
XXX
Otthonápolás A-Z-ig
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Számtalan olyan eset van, amikor valaki otthoni ápolásra szorul. Megeshet ez akár az öregkori betegségek, akár egy baleset vagy épp egy műtét utáni lábadozás miatt. Természetesen az sem mindegy, hogy tartósan vagy ideiglenesen kell az ápolást végrehajtani, ahogy az sem, hogy kell-e orvosi teendőket ellátni ápolás közben.

A mai cikkünkben mi most azt a legoptimálisabb esetet vesszük górcső alá, amikor valaki a lábadozás, a rehabilitáció idején szorul gondozásra.

Ahogy az életed, úgy az otthonod is átalakul

Közhely, de valóban minden más lesz, amint elkezdesz valakit otthon ápolni. Kezdetnek például nem árt, ha az UDOOR fürdőkádajtó kádajtó beépítési szolgáltatását igénybe véve biztonságossá teszed a fürdőszobát, hogy megelőzz egy újabb balesetet.

Természetesen egész sok más eszközre is szükség lehet, így akár mankóra, játókeretre, párnaemelőre, sőt akár kapaszkodóra is, amely tovább fokozza a tisztálkodás során a biztonságérzetet.

Fontos megemlíteni, hogy mind az ápoltnak, mind az ápolónak megterhelő időszak ez, nem csupán fizikailag, hanem lelkileg is, ezért érdemes egy kis kapaszkodót létrehozni a mindennapokban is, ami pedig nem más, mint a jól kialakított, stabil napirend. Ha mindenki tudja, mi után mi következik, akkor könnyebb végigcsinálni a nehéz napokat, sőt ha valamiért más segítőnek kell beugrania helyetted, akkor ő is könnyebben fogja tudni felvenni a fonalat. 

Nem árt egy ellenőrző lista

Ha nem vagy szakképzett ápoló, akkor mindenképpen érdemes egy listát írni, hogy biztosan semmi se menjen ki a fejedből. Hogy mikre gondolunk?

  • Érdemes felállítani egy gyógyszeradagolási tervet, hogy egyik hatóanyag se üsse a másikat.
  • Ha van kötés, azt rendszeresen kell ellenőrizni.
  • Figyelni kell a fájdalomra, amire az ápolt panaszkodik, illetve adott esetben egyeztetés is szükséges a kezelőorvossal.
  • Jó, ha dokumentálsz mindent: fájdalmat, étvágyat, közérzetet, mozgást, változásokat, lázat, vérnyomást, akkor teljesen naprakész és pontos információval tudod ellátni az orvosokat, ami rendkívül fontos a hatékony gyógyítás és gyors gyógyulás szempontjából.

Mielőtt azonban hazatér a beteg, rendkívül fontos, hogy elrendezd a terepet. Erre sokszor nincs túl hosszú idő, ezért külön jó, hogy a kádajtó beépítése az UDOOR fürdőkádajtó csapatának csupán egy napot vesz igénybe, így ezt a részt gyorsan letudhatod. 

Semmi nem tart örökké!

Az otthonápolás egy nagyon nagy áldozatokkal járó feladat, amelyet jócskán megszenved minden résztvevő. Éppen ezért fontos szem előtt tartani, hogy a kialakult állapot nem tart örökké: a lábadozó felépül, vagy ha adott esetben súlyosbodik a helyzet, a körzeti orvostól ingyenesen igényelhető szakképzett ápolónő. Persze ettől még az egész napi felügyelet nem oldódik meg, de jókora teher lekerülhet a válladról.

Ne feledd, ápolni valakit nem könnyű feladat, mindenkinek beletörik olykor a bicskája, ez azonban semmiképpen sem a gyengeség jele, hanem a feladat keménysége!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés