Hirdetés

A gránátalma nagy színjátszó

2016.01.14. 09:02

A gránátalma nagy színjátszó

A legviccesebb gyümölcs és még szuperegészséges is!

Hirdetés

Első ránézésre azt hiszed, valami almához hasonló gyümölcsöt vettél, amibe majd beleharapsz, piros leve csurog az álladon, de jó lesz. Jónak jó, csak juss el odáig!

Ha tényleg minden piros körülötted, tudnod kell, valószínűleg nem jól álltál a gránátalmapucolás nem könnyű feladatához, és valószínűleg derékba vágtad a gyümölcsöt. Máskor ne tedd! Inkább a felső csészelevelek maradványánál skalpold meg, az előbukkanó fehér hártyáknál 2-3 centire vágd be, majd ujjaidat a keletkező résbe nyomva feszítsd négyfelé a gránátalmát. Ekkor válnak láthatóvá a kamrák, amikben a magok rejtőznek. A fehér hártyát szedd le a magokról, és máris rendelkezésedre állnak a kis rubinpiros gyönyörűségek. Ez az apró negatív tulajdonsága, miszerint minden piros és ragacsos lesz, amikor gránátalmát pucol az ember, mert azért teljesen megúszni ezt nem lehet, tényleg senkit ne riasszon el a fogyasztásától, ugyanis a gránátalma elképesztően egészséges, irtó finom – és nagyon szép. Elővigyázatosságként kössünk magunk elé kötényt, ugyanis a gránátalma leve nem jön ki a ruhából. Többek között ez az a tulajdonsága, ami miatt Indiában fonalak festésére (is) használják.

Nemcsak szép

De hasznos is. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérben lévő káros koleszterin mennyiségét, és ha ez nem lenne elég, a hasznos koleszterinét pedig növeli. Csodálatos hatással van az érelmeszesedésre, nemcsak megelőzi, de bizonyos mértékben vissza is fordítja azt. Bizonyítottan kedvezően befolyásolja a vérrögképződést, így hasznos segítőtárs a trombózisok, infarktus és embólia kialakulása elleni harcban. Gyulladáscsökkentő hatása pedig egyenesen fantasztikus. Szerte a világban számos nép hagyományában szerepel, történetek és hiedelmek tucatjai fűződnek hozzá, megtalálható témaként a művészetben, motívumként az építészetben, még várost is neveztek el róla, a gránátalma tehát ősidők óta az emberiség történetének része. 

Bátorság, menni fog!

Magyarországon kevéssé ismert és fogyasztott, a háziasszonyok tanácstalanul forgatják a piacokon télen, nemigen tudják, mit kezdjenek vele. Nekik üzenjük, hogy ne legyenek bizalmatlanok, adjanak egy esélyt a gránátalmának a konyhájukban, nem fogják megbánni. Válasszanak feszes héjú példányokat, amelyek kemények, ujjunkkal nem tudjuk benyomni. Tárolása +2 fokon akár hetekig is lehetséges. 

 

Hirdetés

Hirdetés