Hirdetés

Hirdetés

A magyar a harmadik legkerékpárosabb európai nemzet

2016.01.13. 18:39

A magyar a harmadik legkerékpárosabb európai nemzet

Már annyian ülnek kétkerekűre, hogy tanítani kellene ennek kultúráját.

Hirdetés

Az utóbbi tíz évben akkora bringás boom ment végbe Magyarországon, amelyre az egész világ felfigyelt. Európai felmérések szerint a harmadik legkerékpárosabb nemzet vagyunk Hollandia és Dánia után - számolt be a a Kossuth Rádió Napközben című műsora a meglepő tényről.

Sokan friss kerékpározók

A BKK adatai szerint az elmúlt húsz évben Budapest belvárosban tizenegyszeresére nőtt a kerekezők száma – mondta el az adásban Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője. Abelovszky Tamás, a Bringa Akadémia programvezetője ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy a már bringán, illetve most újonnan bringára ülők tisztában legyenek azzal, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, és valamiféle gyakorlati képességfejlesztésben is részt vehessenek. A „robbanás” előtt nagyon sokan nem kerékpároztak a nagyvárosokban, ezért az oktatás elemi részének kellene lennie az együtt közlekedésre tanításnak is – hívta fel a figyelmet Halász Áron.

Az iskolákban tanítanák a kerékpározást

Ebben segíthet, hogy a Bringa Akadémia három másik európai (osztrák, holland, román) várossal tavaly közösen sikerrel pályázott meg egy Erasmus + pályázatot, amelynek célja, hogy a résztvevők kicserélhessék tapasztalataikat, és összegyúrhassanak egy olyan közös, egységes módszertani programot, amellyel akár az iskolákban is taníthatnak, és segíthet a kerékpáros képességek kialakításában. A program eredetileg a legfogékonyabb, 9-12 éves korosztályra koncentrált volna, de az erdélyi partner miatt 16 éves korig ki kellett terjeszteni a felső határt, Romániában ugyanis 14 év alatti gyerek nem kerékpározhat közúton, csak kerékpárúton, ilyen viszont alig van. Eközben pedig Németország már kerékpáros „autópályákban” gondolkodik, de Hollandiában és Nagy-Britanniában és előkerült már ez az elképzelés, London pedig egy olyan híd építését fontolgatja a Temzén, ahol csak gyalogosok és a bringások közlekedhetnének - derült ki a Napközben összeállításából.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés