Hirdetés

Hirdetés

A magyarhoz hasonló nincs még egy a világon

2016.01.22. 10:18

A magyarhoz hasonló nincs még egy a világon

Hungarikum, de reformra szorul.

Hirdetés

A 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer 2015. április 23. óta hungarikum. Nincs ehhez hasonló a világon - írja a hirado.hu.

Miközben egyre nagyobb hangsúlyt kap a betegség-megelőzés, a társadalom egészségre nevelése, az egyes betegek nyomon követése, rendkívül fontos szerep jut a védőnői hálózatnak, amely szinte a fogantatástól egészen a felnőtt korig végigkíséri egy-egy ember fejlődését, egészségi állapotát, sőt, egyes védőnőknek akár egy egész család, több generáció egészségi állapotáról is pontos képük lehet.

Hiány van a szakmában

A védőnői szolgálat azonban hiánnyal küzd, jelenleg is vannak betöltetlen állások az országban. Nehézkes a halmozottan hátrányos régiókba történő telepítésük. Pedig a Magyar Védőnői Szolgálat attól is hungarikum, hogy a felsőfokú, egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek a falvakban is jelen vannak.

100 éves múltja van

A védőnői szolgálat több mint 100 éves múltra tekint vissza, hiszen 1915-ben alapították elődjét, a Stefánia Szövetséget. Akkor még egész más kihívásokkal kellett szembenézni – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős korábbi miniszteri biztos. A védőnő már a várandóság kezdetén, ideális esetben annak tervezésekor találkozik a családdal, és egészen hatvan éves korig kíséri végig a nőket – mondta a szakember. A gyerekeket pedig az iskolában veszi át az intézmény védőnője – tette hozzá Csősz Katalin. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának vezetője szerint bizalmi kapcsolatnak kell kialakulnia, amiért egy védőnőnek meg kell dolgoznia.

Férfiak még nincsenek a szakmában

A tagozat vezetője a műsorban megjegyezte, hogy a probléma abban rejlik, hogy az elmúlt 100 év alatt a metódusok nem változtak, pedig ahogy a technika fejlődik, változnak a családok is. A védőnői szolgálat is megérett egy reformra – tette hozzá. Kihangsúlyozta, hogy jellemző a pályaelhagyás, valamint egyre kevesebb fiatal választja magának ezt a hivatást. Bábiné Szottfried Gabriella megjegyezte, hogy bár nincs korlátozás a szakmában, jelenleg még sincs férfi, aki „védőnőként” teljesítene szolgálatot.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés