Hirdetés

Joghurtot készítettünk itthon

2015.04.14. 15:25

Joghurtot készítettünk itthon

Spoonz: arcpakolásnak indult, aztán mi lett belőle!? Cívishír-exkluzív

Hirdetés

Hirdetés

Kezdjük ott, hogy a natúr joghurtnál a töltött paprikát és a császárszalonnát sokkal jobban szeretem, de még a lebbencslevest is – pedig azt egyáltalán nem is szeretem. Ezért aztán nagy kihívást jelentett, hogy itthon lássak neki elkészíteni. Merthogy valahol „főzés” ez is; azt meg tapasztalatom szerint nem lehet másképp művelni, csak kedvvel. Az meg nem volt. Mert ugye mi hozza meg a kedvet? Az, hogy a konyhaküszöb felett feldereng az ígérete valami szépnek és finomnak. Hogy a natúr joghurt szép, az rendben van, de hogy finom is lehet… Maradjunk annyiban: egészséges. És ha az ember tisztában is van vele, mit lenne célszerű enni, az édeskevés az agynak (legalábbis az én agyamnak) a meggyőzéshez. Gyomortáji reménytelenséggel láttam tehát neki, de úgy voltam vele, ha nem sikerül, jó lesz arcpakolásnak, és 260 forint veszteség (egy liter 2,6-os tej ára) belefér.

A joghurtkészítéshez jó pár kék tasakot kaptam (ez tartalmazza az élőkultúrát por formájában), egy hungarocell hengert, egy hőmérőt, két befőttes üveget és egy 6, azaz mindössze hat mondatból álló elkészítési útmutatót. Ennyi. Az első meglepetés akkor ért, mikor a napomban erőnek erejével próbáltam helyet szorítani a kutyulásnak, ugyanis kiderült, hogy egy mindössze 5 perces műveletről van szó (tej 44 fokra melegít, habverővel tasak tartalma benne csomómentesre elkever), hiszen a kultúrával ilyen módon felhergelt tej egy befőttes üvegbe töltve ezt követően 8 órát pihen az inkubátorháznak nevezett hungarocell hengerben.

Mikor 8 óra elteltével átmentettem a hengerből a befőttes üveget a hűtőbe, már látszott, hogy komoly állaga lett és a színe is egész jó.

Aztán jött a kóstolás!

Azzal a szent céllal mártottam bele a kanalat, hogy mindegy, milyen az íze, ez most olyan, mintha fénykorában Magdi nénit a Barátok köztből ráengedném a beleimre – kitakarít úgy, hogy abban nem lesz hiba. Az meg kire nem fér rá a mellett a rengeteg trágya mellett, amit napi szinten megeszünk? És a házi natúr joghurtnak – láss csodát! – se tehén-, se istálló-, se szénabála szaga nincs, az íze pedig egyenesen jó. Az állaga a kiválóan elkészített madártejre emlékeztet, de aki az ünnepélyesebb képeket szereti: olyan, mint egy áprilisi szél fútta menyasszonyi fátyol.

Ízesíteni is lehet, de az egyelőre gyalázatnak tűnne; élvezzük az újat, a nem boltit. A fele család magában eszi, a másik felének meg azt mondtam, hogy (rakott ételek tetején, habarásban) tejföl – ők úgy. (Ezt a névmágiát azóta használom sikerrel, mióta a gyerek nem ette meg a zellert. Na de mióta elneveztem krumplinak…!)

A Spoonz joghurt tehát üde, bio és számos bizonyítottan kedvező hatása van a szervezetre, erről bővebben ITT tájékozódhat.

- BCSH -

  • A honlapra való belépés regisztráció (ID: HU0000002268) után lehetséges, ami semmiféle kötelezettséggel nem jár, csupán a tájékoztatás és a vásárlás lehetőségét biztosítja.
  • 1 liter biojoghurt ára (a vásárolt tej árától függően) kb.1 200 forint
  • Bővebb információ: Illés Judit; 30/383-6883

(X)

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés