Hirdetés

Legális pofonok

2015.04.12. 15:02

Legális pofonok

A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy az időnkénti elfenekelés vagy pofozás hasznára válik-e a gyermekeknek

Hirdetés

Hirdetés

Heves politikai és társadalmi vitát váltott ki Franciaországban az emberi jogok betartása felett őrködő Európa Tanács napokban közzétett határozata. A strasbourgi székhelyű szervezet elítélte Párizst, amiért nem tette büntetendővé a gyermekek testi fenyítését. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy az időnkénti elfenekelés vagy pofozás hasznára válik-e a gyermekeknek. Ezzel a határozatával az Európa Tanács arra reagált, hogy az Approach nevű brit segélyszervezet Franciaország és további hat európai uniós tagállam – Belgium, Csehország, Ciprus, Írország, Olaszország és Szlovénia – ellen panaszt nyújtott be. A csoport meglátása szerint az említett országok megsértik az 1961-ben elfogadott Európai Szociális Charta nevű egyezményt, amelyben az aláírók többek között a gyermekek jogainak védelme mellett kötelezik el magukat.

Az Európa Tanács azonban nem büntetheti, csak figyelmeztetheti az egyezményt megszegő országokat. A strasbourgi szervezet 47 tagállama közül 27 országban – például Magyarországon – tiltja egyértelműen a gyermekek testi fenyítését. A francia jogszabályok tiltják ugyan a gyermekek elleni erőszakot és az oktatási intézményekben a testi fenyítést, de elismerik a szülők jogát gyermekeik fegyelmezésére. A párizsi kormány nevében Laurence Rossignol családügyi államtitkár elutasította az Approach vádjait, mondván; a jelenlegi törvények kellő védelmet nyújtanak a kiskorúaknak. Mint fogalmazott, jogszabály-módosításra nincs szükség, arra viszont igen, hogy a franciák társadalmi vitát folytassanak a testi fenyítésről, mint nevelési módszerről. Laurence Rossignol szerint nem lenne szerencsés „kettéosztani az országot, az egyik táborban azokkal, akik az elfenekelés mellett, a másikban pedig azokkal, akik az ellen vannak”.

Egy, a BBC által idézett 2007-es felmérés szerint a francia szülők 87 százaléka válaszolta azt, hogy megpaskolta már gyermeke fenekét, 32 százalék pedig erőteljes pofont is kiosztott. a TNS Sofres közvélemény-kutató intézet 2009-ben végzett felmérése pedig kiderítette, hogy a franciák 82 százaléka ellenzi a testi fenyítés betiltását. Több parlamenti képviselő is kísérletet tett a múltban arra, hogy változtasson a jelenlegi gyakorlaton, de a szülők haragjától félő kormányok elálltak a tiltástól. „A franciák úgy tekintenek a gyermekekre, mint valami veszélyre, amit nevelni kell és engedelmessé kell tenni” – panaszolta a The Guardian brit napilapnak Gilles Lazimi, a gyerekek védelmében fellépő egyik francia alapítvány munkatársa. Thierry Vidor, a Familles de France nevű egyesület egyik vezetője ugyanakkor azt mondta, a testi fenyítést nem szabad összekeverni a gyermekek elleni erőszakkal, hiszen a pofon a szeretet megnyilvánulása is lehet. Jean-Christophe Lagarde parlamenti képviselő nevetségesnek nevezte azt a törekvést, hogy törvényekkel avatkozzanak bele a családok életébe.

„Tényleg ez az évszázad vitája? Fejezzük be, vannak fontosabb ügyek”

– reagált Luc Chatel jobboldali politikus, volt oktatási miniszter.

A francia vita kapcsán a The Economist hetilap felidézte a Brookings Institution amerikai kutatóintézet tanulmányát, mely szerint a fizikailag bántalmazott gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak agresszívvé vagy depresszióssá felnőttkorukban. Sőt, az Alsó-Szászországi Kriminológiai Kutatóintézet vezetője, Christian Pheiffer nemrég azzal az érdekes elmélettel állt elő, hogy az erőszakos bűncselekmények folyamatos csökkenése a világban összefüggésben állhat azzal, hogy egyre kevesebb gyermeket ütnek meg a szüleik – írja a The Economist.

A gyermekek testi fenyítését először Svédországban tiltották be 1979-ben. A Christian Science Monitor amerikai hírportál a törvény életbelépésének 30. évfordulóján riportot készített a skandináv országban, s megállapította, hogy az intézkedések nyomán a svéd gyerekek tíz százalékát ütik a szülei. Míg a kormány sikertörténetről beszél, az Északi Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezet negatív fejleménynek nevezte, hogy Svédországban a szülők ma már félnek a gyermekektől, s „ha a szülőknek folyamatosan visszakozniuk kell, a gyerekek átveszik az uralmat”. A Parenting: Science and Practice nevű brit folyóirat által 2013-ban közzétett tanulmány pedig arra világított rá, hogy a szülői szigorúság, a testi fenyítés akár hasznos is lehet, ha a fegyelmezés szeretettel és gyengédséggel párosul.

SzN

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés