Hirdetés

Hirdetés

Szabolcsban még mindig kétszámjegyű a munkanélküliség

Nálunk a legalacsonyabb a havi nettó is

KSH/Szabolcsihír

2016.09.19. 16:03

Szabolcsban még mindig kétszámjegyű a munkanélküliség
Az építőipar visszaesett illusztráció: pixabay.com

Vállalkozásban viszont dobogósok vagyunk.

Hirdetés

Amit eddig csak sejtettünk, már papíron van: mi vagyunk a sereghajtók, a munkanélküliségi ráta az országban egyedül Szabolcs-Szatmár-Beregben kétszámjegyű, 12,5 százalék.  Ehhez képest Budapest után itt a legtöbb az egy lakosra jutó vállalkozás. Az adatokat most tette közzé a KSH.

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a II. negyedévben nőtt a foglalkoztatási arány a megyében, a munkanélküliségi ráta csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari termelés volumene bővült a KSH adatai szerint, az építőipar viszont visszaesett.

A megyék közötti összehasonlításból kiderül: a sor végi 12,5 százalékunkkal előttünk Hajdú-Bihar megye áll 8,3 százalékos munkanélküliségi rátával. Borsod pedig elhúzott 5,9 százalékkal a középmezőnyben tanyázik.

Nem csoda, ha az ország nyugati felén próbálnak boldogulni megyénk fiataljai, hiszen Győr-Moson-Sopron megyében gyakorlatilag csak az nem dolgozik, aki nem akar, 2,3 százalék a munkanélküliségi ráta, Vasban és Zalában is mindössze 3 százalék.

A havi nettó átlagkereset is megyénkben a legalacsonyabb, 116.406 forint, ami alig több mint fele a fővárosinak. Budapesten a legmagasabb, nettó 222.028 forint az átlagkereset. Összehasonlításképp: már Borsodban is jobban keresnek, ott 132, Békésben pedig 124 ezer forint a havi nettó.

A logikusan következik a fentiekből, hogy foglalkoztatási ráta szempontjából is a sor végén kullogunk: az 52,8 százalékkal csak Tolna és Somogy (egyaránt 52,7 százalék), illetve Nógrád megyét (51,3 százalék) előzzük meg.

Meglepő viszont, hogy az egy főre jutó vállalkozások száma Budapest után itt a legtöbb. Míg Pesten 222 vállalkozás jut ezer lakosra, addig Szabolcsban 205.

További érdekességek, adatok a megyéről itt.

Hirdetés

Hirdetés