Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyházáé a legjobb multi

2017.02.28. 10:01

Nyíregyházáé a legjobb multi
Szijjártó Péter (Fotó: mti)

Szijjártó a magyar gazdaságot dicsérte.

Hirdetés

A magyar kormány szótárában a patrióta gazdaságpolitika nem negatív kifejezés, mert maga is ilyen gazdaságpolitikát folytat - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a Pesti Vigadóban rendezett Év befektetője gálán. 

Szijjártó Péter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által rendezett gálán kifejtette: ez elmúlt egy év alatt gazdasági és politikai szempontból is fontos változások történtek. A legjelentősebb politikai változásnak a tavalyi, egyesült államokbeli elnökválasztást nevezte, ahol a választók úgy döntöttek, olyan elnökre bízzák az ország irányítását, aki az eddigieknél jóval patriótább gazdaságpolitikát folytat. 

Rámutatott: a magyar kormány ahelyett, hogy siránkozna az amerikai elnök döntései miatt, olyan intézkedéseket hoz, amelyek alapján Magyarország a következő időszakban is versenyképes tud lenni. Ezért vezette be Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját, és csökkentette 27-ről 22 százalékra a szociális hozzájárulási adót, amely jövőre tovább mérséklődhet - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta, tavaly minden eddiginél több befektető döntött úgy, hogy Magyarországot választja befektetése helyszínéül, 71 beruházási projekt esetében született kedvező döntés, amelyek eredményeképpen 3,2 milliárd euró külföldi tőke érkezett az országba, és 17 647 új munkahely jött létre. Kiemelte, hogy mind a befektetett volumen, mind a munkahelyek tekintetében a HIPA volt a legeredményesebb a régióban.

Szijjártó Péter és Ésik Róbert, a HIPA elnöke a rendezvényen átadta az Év befektetője díjakat. 

A gálán minden évben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok részesülnek elismerésben. Idén 6 kategóriában díjazott a HIPA cégeket, amelyek idén összesen 1,5 milliárd euró értékben 6000 új munkahelyet hoznak létre beruházásukkal. A HIPA kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére is, további két díjkategória az ő elismerésüket szolgálja.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházásáért, a Samsung SDI Magyarország Zrt. pedig az év legnagyobb volumenű bővítéséért vehetett át díjat. A LEGO Manufacturing Kft. az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalataként kapott elismerést. A Flowserve Hungary Services Kft. az év SSC beruházásáért, a BP Business Service Center Kft. az év SSC bővítéséért vehette át a díjat. Az év K+F beruházója a GE Hungary lett. Az év ipari parkjává a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkot, az év magyar beszállítójának a PEMÜ Műanyagipari Zrt.-t választották.

gazdaság

Hirdetés

Hirdetés