Hirdetés

Hirdetés

Hétfőtől nem verhetnek át minket a tojással

vg.hu

2017.03.19. 09:32

Hétfőtől nem verhetnek át minket a tojással
(Fotó: illusztráció)

A minisztérium szerint az új szabály a termelők érdekeit is védi.

Hirdetés

Módosított egy szabályon a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték. Mindez alkalmas a vevők megtévesztésére.

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni. A vevőbarát rendeletmódosítás segíti, hogy a vásárlók számára azonnal összehasonlítható legyen az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A rendeletmódosítás az NGM közleménye szerint egyúttal a hazai tojástermelők érdekeit is védi, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését - írja a vg.hu.

gazdaságtojás

Hirdetés

Hirdetés