Ács, burkoló, villanyszerelő – három a szabolcsi hiányszakmák közül

Szabolcsihír

2018.07.23. 09:05

Ács, burkoló, villanyszerelő – három a szabolcsi hiányszakmák közül
A kép illusztráció (pixabay.com)

Főként képzett, tapasztalattal rendelkező álláskeresők iránt van igény.

Hirdetés

Hirdetés

Sok szó esik mostanában arról, hogy komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a hazai vállalkozások.

Kíváncsiak voltunk arra, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyénkben milyen szakmákban van hiány, hány állásra keresnek embert jelenleg a munkaügyi központon keresztül, milyen munkakörre keresnek a legrégebben jelentkezőt. Érdeklődtünk arról is, milyen fizetéseket ígérnek a leendő munkavállalóknak, illetve, hogy üres állásokra helyben vagy az ország más részein várják-e a jelentkezőket, milyen plusz juttatásokat kínálnak, hogy vonzóbbá tegyék a munkát.

Arra is kíváncsiak voltunk, mely szakmákban van túlkínálat, milyen végzettséggel nehéz ma elhelyezkedni a megyében. Szerettük volna megtudni, mely településeken a legmagasabb, illetve melyeken a legalacsonyabb a munkanélküliség megyénkben, melyek azok a nagy cégek, amelyek folyamatosan keresik a munkavállalókat.

Írásbeli megkeresésünkre Dr. Rezsőfi István főosztályvezetőtől az alábbi választ kaptuk:

„A munkáltatók főként a képzett, tapasztalattal rendelkező álláskeresőkre tartanak igényt. A munkaerő-piaci igények és jelzések alapján vannak olyan szakképesítések, ahol létszámhiány mutatkozik. Ezekben a szakmákban több végzett tanulóra, fiatal pályakezdőre lenne szüksége a gazdaságnak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottsággal együttműködve kiemelt figyelemmel kíséri, hogy a pályakezdők milyen területen tudnak legkönnyebben elhelyezkedni, mely szakterületen mutatkozik nagy kereslet.

Ezek a szakmák a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság jelentése szerint hiány-szakképesítésnek minősülnek a megyében, melyet kormányrendelet szabályoz.

Ilyen szakmák például: ács, burkoló, villanyszerelő, hegesztő, női szabó.

A munkanélküliség megelőzésében, az elhelyezkedések javításában a kormányhivatal nagy szerepet tulajdonít a munkaerő-piaci képzéseknek. A kínálat rendkívül széles, a képzéseken belül a munkaerőpiacon keresett hiányszakmák is megtalálhatóak - írta a főosztályvezető.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal célja, hogy minél több embernek segítsen munkához jutni, a munkáltatói igényeket kielégíteni. Az álláskeresőkre vonatkozó megyei adatokról a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján találhatóak információk – tette hozzá végezetül  Rezsőfi István.

Cservenyák Katalin

munkaerőhiányhiányszakma

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3