Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kelet-Magyarországon épít gyárat az Airbus Helicopters

| 2018. 12. 17. | 19:59:00
Több száz munkahelyet hoznának létre, két település maradt versenyben.
Kelet-Magyarországon épít gyárat az Airbus Helicopters
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Magyarországon az Airbus Helicopters, a 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre a magyar kormány és a vállalat együttműködésének köszönhetően – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter december 17-i fővárosi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng.

Az ez erről szóló döntést a jövő év elején hozzák meg és azután véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást. A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz – tette hozzá. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a  beruházást Magyarország regionális versenyben nyerte el. 

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta, az alkatrészgyártás precíziós munka, amelyben támaszkodnak a magyar szaktudásra. Két év múlva minden századik helikopterben, amit az Airbus gyárt, magyar alkatrész is lesz – fűzte hozzá. Kiemelte: a partnerségi megállapodással az Airbus kulcsszerepet játszana abban, hogy segítsen Magyarország nemzeti függetlenségének erősítésében a légi szállítás területén. Ezért elkötelezettek, hogy Magyarországot az ipari stratégiájuk középpontjába állítsák.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) és Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója (Fotó: Kovács Attila, MTI)

A miniszter ismertette, hogy a két fél közötti együttműködés a gyár létesítésén kívül kiterjed még a honvédség részéről

36 új helikopter beszerzésére,

ez nagymértékben hozzájárul azon célkitűzés eléréséhez, hogy a walesi vállalásoknak megfelelő határidőben teljesíthető legyen a NATO felé tett vállalás, miszerint az ország meghaladja a 2 százalékos védelmi-ipari költési küszöböt. Az Airbus-szal történt megállapodások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a védelmi költségvetésen belüli fejlesztési kiadások aránya is 20 százalék fölé szökjön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés