Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsiday a magyar ingatlanpiac kifulladásáról beszélt

| 2019. 01. 19. | 16:51:00
Miközben más elemző is hasonlóan látja.
Zsiday a magyar ingatlanpiac kifulladásáról beszélt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Az egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat január 18-án megjelent, 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér – állapítja meg az OTP Ingatlanpont. – Ahogy arról a Központi Statisztikai Hivatal is beszámolt a minap, a legfrissebb, 2018 harmadik negyedéves országos árindex minimális, 0,3 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. Noha ez még csak előzetes adat, beszédes, hogy 2014 eleje óta csak egyszer, 2017 első három hónapjában volt egy hasonlóan minimális árcsökkenés, különben évek óta rendületlen a magyar áremelkedés – mutatnak rá.

„Az adatok még előzetesek, nem mutatják a negyedév összes lakóingatlan tranzakcióját, ugyanakkor valószínűsíteni lehet, hogy az elmúlt évek nagy ütemű, éves szinten tíz százalékot meghaladó lakásár-emelkedése a végéhez közeledik”

– kommentálta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Szerinte a 2016-ban indult nagy ütemű újlakás-építés kínálata a következő években valószínűleg vissza fog esni a legutóbbi áfa-módosítás nyomán (a 2018. november elsejét követően megszerzett építési engedélyekkel épült lakásoknál 5-ről 27 százalékra nő az áfa). Így az ezen lakásokat előnyben részesítő, a nagy ütemű áremelkedésben jelentős szerepet játszó befektetési célú vásárlások is visszaszorulhatnak, illetve részben a használt lakás piac felé terelődhetnek – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés