Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zavar a kata körül

| 2019. 11. 07. | 19:20:00
A Pénzügyminisztérium a tisztességes vállalkozások védelme érdekében fog ellenőrizni.
Zavar a kata körül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Éveken át beetették az embereket – kommentálta a 24.hu-nak a Pénzügyminisztérium a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) módosítását célzó javaslatait Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke. A szervezet birtokába került, információik szerint a Pénzügyminisztérium jövedelemadók és járulékok főosztályának vezetője által jegyzett dokumentummal a tárca rendkívül megszigorítaná a kata szabályait. Eszerint a befizetés havi 50 ezer forintos összege nem változna, azonban:

  • 2020. február 1-jétől azoknak a katásoknak, akik minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, ezen bevétel után 40 százalék adót kell fizetniük.
  • Szintén 2020. február 1-jétől összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. (Korábbi munkáltatónak az számít, akivel a katás a bevétel megszerzésének évében vagy az azt megelőző két évben munkaviszonyban áll vagy állt.) Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.
  • A többes katázás 2021. január 1-jével megszűnne. Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annál mindegyik katázást törölnék

Az MKOE szerint a javaslat a Versenyképesebb Magyarországért program részeként kerülhet a kormány elé, és arra is van esély, hogy ez már meg is történt. Ruszin Zsolt megpróbálta megtudni a tárcától, hogy meddig jutott a javaslat, de mindössze annyit közöltek vele, hogy ebben a kérdésben nem tudnak segíteni. Az egyesület Facebook-oldalán jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

Az MTI által ismrtetett közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is - írja a szaktárca közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés