Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vegyünk példát az ősöktől, igyunk tejet!

| 2020. 05. 28. | 17:29:00
Kampány indul a fogyasztás ösztönzésére.
Vegyünk példát az ősöktől, igyunk tejet!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Június közepéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampánya, amely a fogyasztói tudatosság erősítése mellett törekszik a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetésére is - közölte az AMC az MTI-vel.

Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampány sajtótájékoztatóján a közlemény szerint elmondta: a kormány gazdaságvédelmi akcióterve védőhálót nyújt a magyar vállalkozásoknak, hiszen a munkahelymegtartó bértámogatások, vagy a hiteltörlesztési moratórium alapvető segítséget jelentenek számukra.

Külön figyelem irányul a mezőgazdasági termelésre és élelmiszerellátásra, ezért biztosítanak ingyen hitelt a gazdálkodóknak, nyújtanak vissza nem térítendő támogatást 8 milliárd forint értékben az élelmiszeriparnak és 1,8 milliárd forint értékben a tejtermelőknek.

A kormány azt várja el a hazai kiskereskedelemtől, hogy a maguk eszközeivel segítsék, ösztönözzék a magyar tej- és tejtermékek fogyasztását - tette hozzá.
Giczi Gergely, az AMC ügyvezető helyettese ismertette, hogy az idei kampányban a fiatalok és a fiatal felnőttek kerülnek fókuszba, ennek megfelelően a kampány az online térben zajlik majd, jelentős közösségi média aktivitással.
A közlemény szerint

az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának. Idén a Tej Terméktanács, az agrártárca és az AMC támogatásával június 3-4. között szervezi meg rendhagyó Tej világnapi rendezvényét az online térben.

A jatek.tejsziv.hu oldalon és a terméktanács közösségi oldalain játékokkal, tejtermékkel főző sztárszakácsokkal és más közismert személyekkel várják a gyerekeket és felnőtteket. A Tej. Szívvel-lélekkel! - Fogyassz minden nap tejterméket! szlogen alatt futó kommunikációs kampány a rendezvény médiatámogatását követően online megjelenésekkel folytatódik, és véleményvezérek közreműködésével elindul a "tejbajusz" felhívás is - írta az AMC.

[Beillesztett szavazás: Ön milyen rendszerességgel fogyaszt tejet, tejterméket?]

A hazai egy főre vetített átlagos éves tejfogyasztás lényegesen alacsonyabb, mint az Európai Unió állampolgárai által elfogyasztott tej és tejtermékek. A hazai tejfogyasztás növelése, valamint a minőségi tejtermelés és tejtermékek előállítása érdekében a Szent István Egyetem kutatói a tej jelentőségére és fontosabb tulajdonságaira hívják fel a figyelmet.

A tej és a tejkészítmények megítélése rendkívül ellentmondásos napjainkban, egy-egy szempontból megítélni valamit azonban sosem megalapozott - figyelmeztetnek a kutatók.

Az ember táplálkozásával kapcsolatban régóta számos lelet utal arra, hogy már a történelem előtti időkben is fogyasztotta a tejet és tejtermékeket. A tejben csaknem minden, az emberi szervezet működéséhez, fejlődéséhez szükséges tápanyag benne van.

A tejben lévő anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen. Nem szabad a tejet és a tejtermékeket önmagában csak a különböző tejalkotók alapján megítélni. A jó minőségű tej és tejtermékek a különböző tejalkotókra nem érzékeny embereknél rendkívül kedvező hatásúak a humán táplálkozás szempontjából. 

Ugyanakkor fontos azt is megemlíteni, hogy vannak olyanok, akiknek a szervezete valamelyik tejalkotóra érzékeny.

A vaj koncentráltan tartalmazza a tejzsírban természetes módon előforduló bioaktív anyagokat. Azoknak, akiknek szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, és/vagy allergiát okoz, ami a hazai lakosság jelentős, kb. 10-20 százalékát érinti, technológiai úton, természetes módon eltávolítják a tejcukrot, így a tejet, és az ebből készült tejtermékeket már fogyaszthatják.

Az európai országokban a tej döntő hányadában tehéntejet jelent, míg az egyéb állatfajoktól (bivaly, juh, kecske) származó tej részaránya igen szerény. A kecsketej termelése erőteljes fejlődésnek indult a világban, köszönhetően a kecsketej széles körű felhasználhatóságának, valamint kedvező élettani hatásainak. A kecsketej tehéntejnél kedvezőbb megítélését, a kecsketej kedvezőbb aminosav-, zsírsav-, ásványi anyag tartalmával, illetve összetételével hozzák összefüggésbe, amit egyre több kutatási eredmény is alátámaszt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés