Többet kereshetnek a nyugdíj mellett dolgozók

szabolcsihir.hu

2020.06.29. 15:58

Többet kereshetnek a nyugdíj mellett dolgozók
A kép illusztráció.

Ám érdemes résen lenni!

Hirdetés

Hirdetés

Július 1-jétől kiterjesztik azt a szabályt a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasokra is, hogy csak a 15 százalékos szja-t vonják le a bérükből. Tehát a megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, illetve a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól. Ennek az érdemi hatása első sorban az, hogy az így dolgozó idősek nettó keresete jelentősen nőni fog – írja a Nyugdíjgurura hivatkozva a Napi.hu.

Viszont van hátrány is.

Mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset, jövedelem járulékmentessé válik, ezért az már nem vehető figyelembe az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során. Továbbá, ez nem számít bele a nyugdíjnál a szolgálati időbe sem. A nyugdíjasok munkaerőpiaci bevonása így is lendületet kaphat: nemcsak az érintettek mentesülnek a munkavállalói járulékfizetésektől, de a foglalkoztató cégeknek sem kell a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást megfizetniük.

A már visszavonult, de dolgozó idősek helyzetén túl a jövő nyugdíjasainak viszont figyelniük kell, hogy ne járjanak rosszabbul: mivel a nyugdíjnövelést kiütik a járulék- és adókedvezménnyel, ha valaki most még rendes viszonyban vállal munkát, érdemes ha nem lép be a nyugdíjrendszerbe, hanem az igénylést azutánra halasztja, hogy tényleg állományba vonulna.

A korhatár betöltésével érdemes elhalasztani a nyugdíjkérelem beadását, mert ezzel sokkal jobban járnak.

Mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz tehát, ezért ennek hatása van a nők 40-ként emlegetett kedvezményes nyugdíjban részesülő nőkre nézve. A mostani szabály az, hogy a nők 40 alapján nyugdíjban részesülő, de emellett dolgozó nőnek ha eléri a munkavégzésből származó keresete a havi minimálbér 18-szorosát, akkor a következő hónaptól fel kell függeszteni abban az évben a nyugdíjának a folyósítását (hacsak nem tölti be a normál öregségi korhatárt), viszont a járulékmentesség révén ez most eltörlődik. Kereseti korlát nélkül lehet tovább dolgozni – figyelmeztet a portál.

nyugdíjmunkavállaló

Szóljon hozzá!

Hirdetés