A gazdaság újraindításához csökkenteni kell a felesleges papírmunkát

MTI

2020.07.02. 17:39

A gazdaság újraindításához csökkenteni kell a felesleges papírmunkát

Ne kérjen az állam olyan adatokat, amivel rendelkezik! A miniszter több könnyítést is bejelentett.

Hirdetés

Hirdetés

Az adóterhek mérséklése mellett a foglalkoztatási adminisztráció csökkentésével is támogatni kell a gazdasági újrakezdést – jelentette ki a pénzügyminiszter július 2-án Budapesten, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követő sajtótájékoztatón. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az adóbürokráciához hasonlóan a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bürokrácia is jelentős teher a vállalkozások számára. A könnyítést a tárcavezető szerint az adatok hatékonyabb felhasználása tenné lehetővé. A vállalkozások működését megkönnyítő intézkedések közül a miniszter kiemelte egyebek között, hogy

az áfa-bevallást jövőre az adóhatóság készíti el, és már működik az online számlázási rendszer.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése a Pénzügyminisztérium számításai szerint 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának átmeneti elengedése, az időszakos járulékmentesség százezres nagyságrendben segítette a vállalkozók túlélését és a munkahelyek megtartását – tette hozzá. Összegzése szerint a kormány 2010 óta 20 közterhet szüntetett meg. Varga Mihály közölte, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően elkészültek a vállalkozói érdekképviseletek és a testület munkájában részt vevő állami szervezetek szakmai javaslatai. A cél továbbra is a gazdaság gyors és hatékony újraindítása - mondta a miniszter. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a változásokat méltatva versenyképességi tényezőnek nevezte az alacsony bürokratikus terheket.

A jól működő adóigazgatás megkönnyíti a gazdasági szereplők életét, a felmérések szerint az elmúlt évek változásait a Magyarországon működő cégek üdvözlik – fogalmazott Parragh László. Az MKIK elnöke ugyanakkor lát még lehetőséget a terhek további csökkentésére, és a pénzügyminiszterrel egyetértve javasolta például, hogy az állam ne kérjen a vállalkozásoktól olyan adatokat, amelyekkel maga is rendelkezik.

bürokrácia

Szóljon hozzá!

Hirdetés