Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jobb színben látja Magyarországot a Moody's

| 2020. 09. 26. | 10:58:00
A nemzetközi hitelminősítő derűlátó.
Jobb színben látja Magyarországot a Moody's
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország „Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását szeptember 25-én a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a magyar osztályzati kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javítását, hogy

jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt hatás azonban valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A Moody's előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 5,5 százalékkal csökken, jövőre 4 százalék körüli ütemben növekszik. A cég azzal számol, hogy a magyar gazdaság reálértéken számolt növekedési üteme 2022-től visszatér a növekedési potenciál szintjére, és a GDP-érték a 2022-2024 közötti időszakban 3,5 százalék körül növekszik éves átlagban.

Elemzésük alapján a magyar gazdaság külső sérülékenységének 2012 óta érzékelhető csökkenése is tartós marad.

A magyar gazdaság államadósság-tűrő képessége meglehetősen erős, a bevételekhez mért kamatfizetési kötelezettségek aránya 2015 óta a hasonló osztályzattal ellátott gazdaságok mediánszintje alatt van, a 2015-2019-es időszakban pedig stabilan a GDP 2 százalékának környékén sikerült tartani az államháztartási hiányt. Ez komoly javulás, mivel a 2009-2014 közötti időszakban a deficit éves átlaga 3,7 százalék volt – áll az elemzésben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés