KSH: a vártnál jobban nőtt a magyar gazdaság

MTI

2021.03.02. 19:37

KSH: a vártnál jobban nőtt a magyar gazdaság

2020 negyedik negyedévében.

Hirdetés

Hirdetés

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A visszaesés naptárhatással számítva 4,1 százalékos volt. Az előző negyedévhez képest viszont a vártnál jobban, 1,4 százalékkal nőtt a kibocsátás – derül ki a KSH második becsléséből.

Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékponttal nagyobb volt a gazdasági növekedés a KSH első becslésében közölt adatnál, éves összehasonlításban pedig 0,1 százalékkal kisebb volt a visszaesés.

2020-ban a GDP volumene 5 százalékkal elmaradt az előző évitől, ami szintén 0,1 százalékponttal kisebb visszaesés, mint az első becslésben. Az előző negyedévhez képest a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2,9, az iparé 0,9, az építőiparé 12,9 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal mérséklődött. A felhasználási oldalon a beruházások 4,4 százalékkal emelkedtek. A külkereskedelemben az export 3,2, az import 3 százalékkal növekedett.

Az előző év negyedik negyedévéhez képest az ipar teljesítménye 2,2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesést a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás szenvedte el, rendre 51,1, és 20 százalékkal. A KSH adatai szerint az október-december közötti időszakban a szolgáltatások euróban számított exportja 31, importja 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 810 millió euró volt, 855 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az előző negyedévhez képest a koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásai valamelyest fokozódtak a szolgáltatás-külkereskedelem export oldalán, míg import tekintetében enyhültek. Az export 11 százalékkal csökkent, az import 5,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez mérve. Januárban az ipar belföldi értékesítési árai 3 százalékkal, az exportértékesítési árak 8,4 százalékkal nőttek; az ipari termelői árak összességében 6,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta – tették hozzá a közleményben.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,2 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 0,7 százalékkal nőttek.
gazdaságGDP

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés