Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az oltásról kérdez a munkaadó, mit tegyek?

| 2021. 03. 09. | 13:54:00
Hátrányos megkülönböztetés esetében akár milliós bírság is kiszabható.
Az oltásról kérdez a munkaadó, mit tegyek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy baj lehet abból, ha a koronavírus elleni oltás a munkavállalóval kapcsolatban szóba kerül. Ez ugyanis alkalmas lehet arra, hogy a jelentkező megítélését pozitív vagy negatív irányba lendítse ki, ami pedig diszkriminációt eredményezhet. Felmondásnak sem lehet alapja az, ha valaki nem kívánja beoltatni magát. Az elbocsátás indoklásában ugyanis csak a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásra, képesség hiányára vagy a munkaadó működésével kapcsolatos okokra lehet hivatkozni. Ebbe a körbe viszont egy vakcina beadásának megtagadása nem tartozik bele – tette közzé Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Állításuk szerint a munkáltató nem kérdezhet rá az állásinterjún arra, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, illetve tervezi-e azt. Ez ugyanis – mutatott rá Bognár Ivett szakértő – egyrészt rendkívül érzékeny, különleges adat, amely kezeléséhez nincs joga a foglalkoztatónak. Másrészt ez az információ alkalmas lehet arra, hogy pozitív vagy negatív irányba lendítse ki a jelentkező megítélését. Amennyiben pedig ez megtörténne az diszkriminációnak minősülne, s hatósági eljárás indítható a társaság ellen. Diszkrimináció esetén pedig bírság is kiszabható a munkáltatóval szemben, amely összege ötvenezertől hatmillió forintig terjedhet.

Fordított esetben sem egyszerűbb a helyzet. A munkavállaló rákérdezhet ugyan a munkaadó hozzáállására a témában, de a cég képviselői erre nem kötelesek válaszolni.A munkáltató egyébként nem kötelezheti dolgozóit az oltásra, ilyen kötelezettséget kizárólag az állam határozhat meg. Ezt érvényesítheti a munkáltató. Ilyen esetben viszont a megadott munkaköröket csak a meghatározott oltások beadatása esetén lehet ellátni. Így például jelenleg Magyarországon erdészként csak olyan embert lehet alkalmazni, akit veszettség ellen már beoltottak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés