Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentősen drágulhat a magyarok vasárnapi rántott csirkéje

| 2021. 04. 20. | 21:35:00
A takarmányárak emelkedése miatt a húspiacon változásra lehet számítani.
Jelentősen drágulhat a  magyarok vasárnapi rántott csirkéje
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az már hetek óta benne volt a levegőben, napokon belül valóssággá válhat: akár 2000 forintot is fizethetünk egy kiló csirkemellért. Jelenleg a filézett cserkemell kilója 1200-1500 forint között mozog, attól függően, áruházláncban, piacon vagy kisebb üzletben vásároljuk.

A csirkecomb kilója most még 600-700 forint között van, a faros combé még 600 alatt, de akár 1000 forint közelébe is emelkedhet ezeknek az ára. A sertéskörömért 400-500 forintot fizetünk jelenleg, de nincs kizárva, hogy több száz forinttal drágulni fog ez is.

A sertéskaraj ára 1300-1700 között mozog jelenleg, ha 20-25 százalékos emelkedésre lehet számítani, akkor a magyarok vasárnapi rántott húsnak valója is eléri vagy meghaladja a 2000 forintos árat.

A takarmányárak 25-30 százalékos emelkedésére már jó ideje hivatkoznak a gazdák, akik nyilván érvényesíteni kívánják az áremelkedést a vágóállatok árában is. A Baromfi Terméktanács titkára Molnár György az ATV híradónak a drágulást a takarmányárak növekedésével indokolta, ami szerinte a jövőben is folytatódhat. Ha a takarmány ára nő, a vágóállat felvásárlási ára marad a korábbi szinten, az már nem éri meg a termelőnek.

A csirkefarkát egyre népszerűbb a vásárlók körében, de nem a püspökfalatja miatt, hanem, mert egyre kevesebben engedhetik me maguknak a drágább, számukra már megfizethetetlen húsokat. A 450-500 forintos karajcsont is kevesebbek levesébe kerülhet, ha bekövetkezik a drágulás.

Ahogy már a korábbi években tapasztalhattuk, egy-egy áremelkedés érzékenyen érinti a lakosságot, és ez a keresleten is meglátszik majd, minél nagyobb mértékű a drágulás, annál érzékenyebben reagál rá a vásárlóerő. Mindehhez most a pandémia is hozzájárul hiszen, akik elvesztették a munkájukat, vagy éppen a kényszerű bezárás miatt nem termelhetnek bevételt, minden fillért megnéznek, amit pluszban kell fizetniük.

Szinte észrevétlen emelkedett jóval 400 forint fölé az üzemanyag literje, ami a szállítási költségekben várhatóan jelentkezni fog, további drágulást hozva.

Nem rózsásabb a helyzet a zöldségpiacon sem, hiszen a közkedvelt brokkoli kilója 1500 forint, a magyar paprikáé 1200-1500, a paradicsom kilója 2000 forint, de egy fej saláta is 400-500 forint között mozog... 

Csak abban reménykedhetünk, hogy az üzletek nem hagynak fel az akciókkal és néha valamivel kevesebbért juthatunk finomabb falatokhoz.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés