Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az égben a búza és a kukorica ára 

| 2021. 05. 21. | 12:55:00
A vágósertés felvásárlási ára viszont mérséklődött.
Az égben a búza és a kukorica ára 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mezőgazdasági termelői árak 13 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek 25 százalékkal drágultak, az élő állatok és állati termékek azonban 7,9 százalékkal olcsóbbak lettek – jelentette május 21-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élénk nemzetközi kereslet növelte a gabonafélék és az olajos növények árát. A gabonafélék ára dinamikusan, 32 százalékkal növekedett, mind a kukorica, mind a búza ára csúcsokat döntött. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet áll, az egész világon jelentős árnövekedés történt.

Az olajos növények ára 36,6 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök felvásárlási ára is 32,1 százalékkal nőtt, a zöldségek viszont csak mérsékelten, 2,6 százalékkal drágultak (a burgonya 16,9 százalékkal olcsóbb lett).

Az élő állatok ára 13,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, ezen belül a vágóbaromfié stagnált, a vágómarháé 3,3 százalékkal emelkedett, a vágósertésé 29 százalékkal mérséklődött. Utóbbi felvásárlási árának csúcsa tavaly márciusban volt, azután csökkent a járvány következtében egész Európában kialakult értékesítési problémák – mint a vendéglátóipari kereslet jelentős visszaesése – miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés