Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon megérheti a kisvállalkozóknak az átalányadózás

| 2021. 05. 22. | 15:37:00
Izer Norbert: a jövedelem kiszámítása is sokkal egyszerűbb és kedvezőbb lesz. 
Nagyon megérheti a kisvállalkozóknak az átalányadózás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok kisvállalkozásnak az átalányadózás lehet a legjobb választás jövőre, amennyiben a Pénzügyminisztérium javaslatát az Országgyűlés megszavazza – tájékoztatott Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: jelenleg 15 ezer átalányadózó egyéni vállalkozót tart nyilván az adóhivatal, ez jövőre akár az ötszörösére is nőhet. A sok előnyös változás közül az államtitkár elsőként az új adómentességi határt emelte ki.

– A jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes, ami idei értékekkel és 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy csaknem 1,7 millió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi összeghatár, így például az átalányadót választó fényképészeket, halászokat, fodrászokat, taxisokat vagy telefonszerelőket (az idei minimálbér értékkel számítva) mintegy 5 millió forintos éves bevételig nem terheli szja-fizetési kötelezettség

– magyarázta az államtitkár. Izer Norbert elmondta, hogy az új szabály sok mellékállásban vállalkozó magánszemélynek hozhat könnyebbséget, és segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen így könnyen, egyszerűen és szinte minimális kockázattal bele lehet vágni bármilyen vállalkozásba. 

Izer Norbert hozzátette, a legkisebb vállalkozásokat segítő új szabály a gazdaság újraindítását segítő adóváltozások egyik fontos eleme. Az ezeket tartalmazó törvényjavaslatot május 11-én nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, és ha a tervezetet az Országgyűlés megszavazza, akkor jövőre tovább csökkennek az adóterhek, kevesebb lesz adminisztráció és folytatódik a gazdaság fehérítése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés