Hirdetés

Többe fog kerülni az EU-n kívüli online vásárlás, így reagáltak a magyarok

MTI

2021.05.21. 10:19

Többe fog kerülni az EU-n kívüli online vásárlás, így reagáltak a magyarok
A magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket Európai Unión kívüli országból (Fotó: Freepik)

A kis értékű termékekre vonatkozó áfafizetési szigorítás módosíthat a vásárlói szokásokon.

Hirdetés

Hirdetés

Visszafoghatja eleinte a vásárlási kedvet, hogy július elsejétől áfát kell fizetni azon 22 euró alatti küldemények után is, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek – állapítja meg a Magyar Posta megbízásából készített reprezentatív kutatás.

A 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében, májusban végzett felmérésről szóló május 21-i közlemény szerint az EU-n kívülről vásárlók kétharmada úgy tervezi, kevesebbet rendel vagy egyáltalán nem rendel majd július 1-e után.

Így elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a magyarországi és az európai e-kereskedők. A felmérés szerint az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az Európai Unión kívülről rendelt kisértékű termékek után áfát kell majd fizetni. A közlemény szerint 18 százalékuk tisztában van azzal, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók harmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit; 22 százalék azok aránya, akik kijelentették, nem rendelnek az EU-n kívülről.

A felmérés szerint a magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket Európai Unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30-39 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és a férfiak. Az online vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik. A 2021. július 1-től életbe lépő uniós áfajogszabályi változás épp ezeket a vásárlásokat érinti, hiszen a Távol-Keletről beérkező küldemények zöme az eddig áfamentes 22 euró alatti értékű kategóriába tartozott.
kereskedelemáfaonline

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés