Gyanús építőipari árdrágulás: mi van a háttérben?

MTI

2021.06.21. 19:25

Gyanús építőipari árdrágulás: mi van a háttérben?
A bejelentők anonimitását törvény garantálja (Fotó: Freepik)

Bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, visszaélhetnek a helyzetükkel.

Hirdetés

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait – közölték június 21-én. A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára. Mivel bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja – írták –, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek. Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – tették hozzá.

Áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a GVH tavaly már talált gyanús esetet, ezért tavaly eljárást indított gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések, vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát – olvasható a közleményben.

Magyarországépítőipar

Hirdetés

Szóljon hozzá!