Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét béremelésekre kényszerülnek a cégek?

| 2021. 06. 29. | 15:26:00
Idén májusban 55 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.
Ismét béremelésekre kényszerülnek a cégek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már az év közepe táján visszatérhet a munkaerőhiányos gazdasági környezet, amelyben ismét a bérek emelésére kényszerülnek a cégek – ezt a következtetést vonták le a legfrissebb munkaerőpiaci adatokból az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők. 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzőjének kommentárja szerint nem meglepő, hogy májusban javult munkanélküliségi ráta a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítése nyomán.

– Rövid távon tovább javulhatnak a munkaerőpiaci mutatók, és a következő időszakban újból megjelenhet a munkaerőhiányos helyzet a magyar gazdaságban. Egyrészt csökkenőben van a munkaképes korú lakosok száma. Másrészt felszínre kerültek  az ellátási kockázatok, így a nagy cégeknél napirendre kerül a diverzifikáltabb ellátás, azaz közelebb hozhatják a vásárlókhoz a kiszolgálást, ez pedig a helyi munkaerőigények fokozódásával járhat – fejtette ki.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint is a harmadik hullám végével hamar magára találni látszik a munkaerőpiac. A nyitási lehetőséggel párhuzamosan láthatóan aktív toborzásba kezdtek a vállalatok, így a nyár végére szerinte is visszatérhet a korábbi munkaerőpiaci feszesség. A Takarékbank várakozása szerint idén 3,7 százalék körül lehet a munkanélküliség. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés