Elszámoltatás az építőipari drágulás elleni harc jegyében 

MTI

2021.08.11. 10:10

Elszámoltatás az építőipari drágulás elleni harc jegyében 
Aggódhatnak a cementpiac nagyágyúi? (Fotó: Pixabay)

Kavicspiaci szereplő, cement- és téglagyártók, nagykereskedők a célkeresztben.

Hirdetés

Hirdetés

Négy versenyhatósági vizsgálat zajlik párhuzamosan az építőipari piacokon, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) minden jelzést megvizsgál, amely piaci torzulásra, esetleges jogsértésre utalhat a szektorban – közölte a nemzeti versenyhatóság augusztus 11-én. Hangsúlyozzák, kiemelten fontosnak tekintik a tiszta versenyt az építőipari alapanyagok piacán, a hivatalon belül külön vizsgálói csoport elemzi a piacról érkező, megnövekedett számú panaszt és jelzést.

  • A közleményben ismertetik, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytatnak eljárást a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben, mert a cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy drágábban értékesíthessen. 
  • Továbbra is folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben, velük szemben szintén gazdasági erőfölénnyel való visszaélés a gyanú.
  • A versenyhivatal mind a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, mind a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket tartott, hogy végig kísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.
  • Az építőipar fokozott figyelme megmutatkozik a fúziókontrollnál is, a versenyhatóság nemrég vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást. Az előzetes adatok alapján ugyanis nem volt felmérhető, hogy a külföldi cégfelvásárlás milyen hatással lenne az óriási drágulással küzdő ágazatra.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a közleményben hangsúlyozta, teljes eszköztárukkal azon vannak, hogy az építőipar gondjait enyhítsék. Minden jelzést figyelnek, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálnak.

drágulásgvhépítőipar

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés