Nyaralás? Inkább hosszú hétvégére utaznak el otthonról a magyarok

mfor.hu

2021.09.09. 18:55

Nyaralás? Inkább hosszú hétvégére utaznak el otthonról a magyarok
A Balaton még mindig a legnépszerűbb (Kép: MTI/Varga György

Elmaradtak a külföldi vendégek.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus miatt a külföldi turisták száma drasztikusan visszaesett az elmúlt másfél évben. A szakértők ugyanakkor rendre azt hangsúlyozták, hogy a belföldi turizmus stabil lábakon áll. A KSH csütörtöki statisztikáiból kiderült, hogy ez mennyire állja meg a helyét - írja az mfor.hu

2019-ig az idegenforgalom a magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata volt. egyik legsikeresebb ágazata volt a magyar gazdaságnak. A külföldről érkező vendégkör jelentős számú vállalkozást és ott foglalkoztatott embert tartottak el. A koronavírus kitörése után azonban 2020 tavaszán szó szerint lenullázódott a forgalom, majd a nyári könnyítéseket követően ismét bezárás következett. 2021 első négy hónapjában a szálláshelyek jelentős része zárva volt, a kényszerű korlátozások okán a hazai sem tudott szállodákba menni.

70 százalékkal kevesebb

A KSH csütörtök reggel tette közzé a 2021. júliusára vonatkozó statisztikáit. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júliusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva 8,1 százalékkal nőtt, de 11 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest.

A külföldi vendégekkel kapcsolatos adatok megdöbbentőek: vendégéjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb.

Hosszú hétvége

A vendégszám elérte a 802 ezret, míg az eltöltött vendégéjszakáké a 2,3 milliót. Az átlag háromnál is kevesebb éjszakát töltött a fizetős szálláshelyeken, vagyis a többség nyaralás helyett hosszú hétvégére utazott el.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó esetében jelentős visszaesést mutatnak a számok. S bár a vendégéjszakák egyharmadát a Balatonnál regisztrálták, a belföldi vendégéjszakák számában sem sikerült elérni a járvány előtti szintet.

A külföldi vendégek továbbra is nagyon hiányoznak, míg a magyarok egy része anyagi okok miatt nem tud utazni, vagy csak a béren kívüli juttatások terhére teszik ezt meg. 

idegenforgalom

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés