Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus gyorsteszt árát is maximalizálnák

| 2022. 01. 25. | 16:55:00
Számos problémát tárt fel a Gazdasági Versenyhivatal.
A koronavírus gyorsteszt árát is maximalizálnák
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, ahol a magas árak mellett számos más problémát is feltárt; ezek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslatot tett a társhatóságoknak, a jogalkotó és a piaci szereplőknek. Így például ideiglenesen javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését.

A január 25., keddi, MTI-nek küldött közleményben emlékeztetnek: tavaly december 23-án indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Covid-19 antigén gyorstesztek piacán a GVH, mivel a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva.

Hiányos tájékoztatás

A GVH szakemberei a vizsgálat során nem csupán a Covid-gyorstesztek forgalmazási láncolatait és versenyviszonyait tekintették át, hanem a termékkörrel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatások megfelelőségét is. A hivatal bírói engedély alapján helyszíni kutatásokat tartott, számos piaci szereplőt hívott fel adatszolgáltatásra, egyeztetéseket folytatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), illetve információkéréssel fordult valamennyi uniós versenyhatósághoz és az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságához. Egy fogyasztóvédelmi szempontú online gyorsvizsgálatot is elvégeztek az antigén gyorstesztek online értékesítése során tapasztalható kereskedelmi gyakorlatokról - írták.

Akár benzinkúton is?

Több, a kedvezőbb fogyasztói árszinteket gátló problémát is feltártak. A jelentéstervezet szerint a Covid-19 antigén gyorstesztek értékesítésénél a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését.
A vizsgálat feltárta azt is: a tesztek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit.

Újabb ellenőrzés lesz

Amennyiben a javaslatokat nem alkalmazzák, a GVH megfontolásra javasolja a kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására. Mindezt úgy, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében - írták.
A GVH azt is megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló Covid-tesztekkel kapcsolatban. A GVH ezért azt javasolja az OGYÉI-nak, hogy tegye közzé a forgalomban lévő tesztek termékösszefoglalóit a fogyasztók számára, a piaci szereplőknek pedig tegye lehetővé a tájékoztatók átvételét. A GVH - a társhatóságok tájékoztatása mellett - jelezte az érintetteknek a konkrétan azonosított, kifogásolható gyakorlatokat, ezek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezután a nemzeti versenyhatóság újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépést fog kezdeményezni az OGYÉI és az ITM bevonásával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés