Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét kompenzálja a kormány az iparűzési adó kiesése miatt a településeket

| 2022. 01. 04. | 20:36:00
Ezen felül is lesznek juttatások.
Ismét kompenzálja a kormány az iparűzési adó kiesése miatt a településeket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az iparűzési adók mellett a kormány fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheiket is, továbbá támogatja az energiahatékonysági beruházásaikat az energiaár-robbanás ellensúlyozására – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke az MTI-nek január 4-én.

A kormánypárti politikus mindezekről azt követően nyilatkozott, hogy a témában több megyei jogú város polgármesterével együtt tárgyalt Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával.

Szita Károly közölte, a települések a tavalyival azonos rendszer szerint kapnak kompenzációt elmaradt iparűzési adóval összefüggésben, vagyis a 25 ezer lakosúnál kisebb települések a kieső összeg 100 százalékát kapják meg, a 25 ezer lakosúnál nagyobbakat az adóerő-képességük függvényében kompenzálják.

Az MJVSZ elnöke szólt arról is, hogy az önkormányzatoknak nem keletkezik pluszterhe a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből, annak fedezetét megkapják a kormánytól, amely teljes egészében biztosítja a kulturális szférát, azaz a könyvtárakat, múzeumokat, színházakat érintő béremelést is.

Szita Károly a kormány és az önkormányzatok számára egyaránt súlyos gondnak nevezte az energiaár-emelkedés hatását. Hangsúlyozta: a városvezetők és az államtitkár egyetértett abban, hogy az állam és az önkormányzatok közös érdeke a csökkentett lakossági energiaárak megőrzése.

A kaposvári polgármester az államtitkárral folytatott tárgyalást értékelve azt mondta: azt tapasztalhatták, hogy a kormány – ahogy az elmúlt évtizedben sem hagyta – idén sem hagyja magára a településeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés