Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sofőr az egyik legkeresettebb szakma, tudtad?

| 2022. 11. 11. | 13:27:00
XXX
A sofőr az egyik legkeresettebb szakma, tudtad?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Természetesen akad sok más terület is, ahol egész nagy a munkaerőhiány, és igazán fontossági sorrendet sem lehet felállítani, de úgy, ahogy megáll az élet orvos és tanár nélkül, pont úgy béníthatja meg az országot és vele együtt a gazdaságot az is, ha túl sok sofőr állás marad betöltetlenül. Ezt a hiányt kétféle módon lehet betölteni, erről fogunk kicsit részletesebben értekezni ebben a cikkben.

Az önvezető autóké a jövő?

Ha belegondolunk, egész logikus lépésnek tűnik, hogy a technológiát bevetve olyan kamionokat fejlesszenek, amelyek önjáróak, így aztán hirtelen egész sok lehetőség eltűnhetne a belföldi sofőr állás hirdetései közül.

Visszaemlékezve a teherszállítás korára, azt látjuk, hogy amit akkor a lovak tudtak – minimális emberi irányítás mellett a megszokott útvonalon önállóan közlekedni – azt szeretnék most a technológia segítségével megvalósítani, csak ebben az esetben kamionnal.

A kamionosok által használt tempomat, a távolság- és sávtartó vagy a parkolóautomata mind-mind azt hivatottak segíteni, hogy az embernek, vagyis a sofőrnek minél könnyebb dolga legyen, és a vezetés során minél kevesebb legyen a balesetveszély.

Természetesen ez még csak a kezdet, és talán riasztónak tűnhet, hogy nem, vagy alig lesz szükség sofőrökre, azért ez szerencsére nem a közeljövőben fog megvalósulni. Szakemberek szerint is még legalább tíz év, mire érdemi előrelépés történhet, de még akkor sem fog az a helyzet bekövetkezni, hogy végleg eltűnnek az utakról a sofőrök. A szakma marad, és csupán a résztvevőin múlik a jövője.

Mennyire vonzó a sofőr szakma?

Rövid távon csak és kizárólag az lehet a megoldás, hogy az emberek számára vonzóvá teszik a sofőr munkákat, ezt pedig nem másként lehet elérni, mint úgy, hogy megbecsülik a munkavállalókat emberileg és anyagilag.

Szerencsés módon egyre több munkáltató ismeri fel ezt az igényt, és mondhatni egész erős verseny indult meg a sofőrökért. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy a sofőrök teljhatalmat kapnának, és bármit megtehetnének.

A korrekt munkáltatók korrekt munkavállalókat érdemelnek, és maguk a sofőrök tudják csak belülről a szakma presztízsét visszaállítani, méghozzá úgy, hogy a pontos, megbízható és becsületes munkájukért olyan pénzt, olyan juttatásokat és előrelépési rendszert kérnek, ami az ilyen fontos munkát végző embereket megillet.

Láthatod hát, ez egy komplex folyamat, amelyekben a felek magatartása és hozzállása közösen alakítja a nagy múltú sofőr szakmát.

Vidd tovább a szakma jó hírét!

Előtted a lehetőség, hogy tégy a szakmáért! Válogass a Sofőr állás belföldi és nemzetközi fuvarozó állásai között, menj el interjúkra, hallgasd meg, mit kínálnak, és a végén válaszd azt a munkalehetőséget, amely az élethelyzetednek, az igényeidnek és az elvárásaidnak a legjobban megfelel! Ha pedig választottál, akkor adj bele apait-anyait, hogy kikövezd a jövő sofőrjeinek az útját!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés