Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Független Benzinkutak Szövetsége: a veszteségek közel a 100 milliárdhoz

| 2022. 11. 08. | 18:12:00
Nem érkeznek a kormányzat által ígért kifizetések a szervezet szerint.
Független Benzinkutak Szövetsége: a veszteségek közel a 100 milliárdhoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyűlést szervezett a Független Benzinkutak Szövetsége október 27-én, amelyen megvitatták és értékelték a  kormányzat augusztusi ígéretének teljesülését a kisbenzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, emellett értékelték a kisbenzinkutak helyzetét is – olvasható a szervezet közleményében.

Azt írják, megállapították, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt, annak ellenére, hogy szeptemberben és októberben történtek  kifizetések, még október 27-én is jelentős számban vannak olyan tagok, akik még mindig nem kaptak semmit. Ráadásul több olyan tag is van, aki a támogató okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még nem.

A közleményben azt is kifejezték, hogy a 2022-es év negyedik negyedévére vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

A Független Benzinkutak Szövetsége ennek fényében megállapította, hogy a támogatás hiányában arról kell 
dönteniük, hogy a hatósági nagykeráron (480 forint/liter) beszerezhető és hatósági kiskeráron (480 forint/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket milyen forrásból tudják fedezni.

Ezt csak úgy tehetik meg, hogy napról napra kevesebb árút vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik.

A közleményben kiemelik, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által rájuk erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be. Hangsúlyozták, a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. 

A Független Benzinkutak Szövetsége éppen ezért szeretné, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. A közleményből kiderül az is, tartalékok már régen nincsenek, a veszteségek pedig közelítik a 100 milliárd forintot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés