Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vértanúkra emlékezett Nyíregyháza a gyásznapon

| 2017. 10. 06. | 14:32:00
Az evangélikus templomban tisztelegtek az aradiak emléke előtt.
A vértanúkra emlékezett Nyíregyháza a gyásznapon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hagyományokhoz híven az Evangélikus Nagytemplomban tisztelgett Nyíregyháza lakossága az aradi vértanúk emléke előtt pénteken.

Megható percekkel kezdődött az esemény: a gimnázium diáklányai a Kratochvill Károly Honvéd Középiskola diákjaival közösen egy-egy szál virágot helyeztek el a fekete lepellel letakart oltáron álló vázában az aradi 13 vértanú emlékére.

Történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus szolgálata után Nyíregyháza alpolgármestere mondott beszédet.

Ulrich Attila hangsúlyozta: az utódok kötelessége, hogy amíg létezik a magyar nyelv, a történelmi eseményekre, melyek azzá tették a nemzetet, ami napjainkban, emlékezni kell.

További képek a galériában

Azt is elmondta, hogy ezen a napon nem gyászolni kell, hanem a jövőbe nézni. Örült, hogy ismét megtelt fiatalokkal a templom, azt kérte, igyekezzenek minél többet tanulni, bölcsességet szerezni.

A népes közönség ezúttal az idén 100. születésnapját ünneplő Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak műsorát láthatta.

Az aradi vértanúkról megemlékezni először a kiegyezés után lehetett. Akkor, 1867-ben az evangélikusa templomba hívták, várták Nyíregyháza közönségét. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel 1999-ben a Nyíregyházi Városvédő Egyesület, mely azóta is szervezi a megemlékezést az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziummal és a város önkormányzatával karöltve.

A megemlékezés a hagyományokhoz híven a Damjanich-szobornál folytatódott, ahol a Móricz zdigmánd Általános Iskola diákjai a maguk készítette csákókat helezték el az aradi 13 emlékét őrző kpojafákon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés