Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jöhet a tél - az Életmentő Konvoj rajtra kész

| 2017. 10. 31. | 15:47:00
Megtartották a seregszemlét.
Jöhet a tél - az Életmentő Konvoj rajtra kész
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló módon hozta létre 2015-ben az úgynevezett Életmentő Konvojt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ahol a napokban a társ- és az együttműködő szervezetek meg is tekinthették az ebben szereplő technikai eszközöket, majd közös tájékoztatás keretében ismertették a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülést a megyei igazgatóságon.

Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a társ- és együttműködő szervezetek képviselőit, majd Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg a rendezvényt, aki hangsúlyozta: közös cél és érdek, hogy a téli, rendkívüli időjárás okozta helyzeteket gyorsan és hatékonyan tudják kezelni.

Ezt követően az igazgatóság udvarán felsorakozott gépjárműveket és különleges technikai eszközöket tekintették meg a résztvevők. A konvojban egyébként a hókotrók mellett terepjáró képességű - és nehéz terepviszonyra tervezett tömegszállító járművek is vannak.

Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a tájékoztatójában elmondta: a téli rendkívüli időjárási körülmények kezelése érdekében, az igazgatóság teljes személyi állománya és eszközparkja készen áll az alkalmazásra. Összesen 198 településen, 280 melegedőhelyt ellenőrzött az igazgatóság, valamint ár-és belvízi feladatokra az önkéntesek és a köteles polgári védelmi szervezetekbe beosztottak több mint 12 ezer fővel állnak készenlétben a megfelelő technikai eszközökkel.

A települési, a járási és a megyei önkéntes mentőcsoportok 1396 fővel állnak rendelkezésre a rendkívüli téli időjárás kapcsán a feladatok végrehajtására.

Az ezredes hozzátette: az igazgatóság operatív törzsébe és a Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervének katasztrófavédelmi munkacsoportjába beosztott állomány ismereteit rendszeres gyakorlatokkal tartják naprakészen, a közbiztonsági referensek részére továbbképzést tartottak, valamint valamennyi info-kommunikációs rendszer működőképességét rendszeresen ellenőrzik, az esetleges meghibásodások, hiányosságok kiküszöbölésére azonnal intézkednek.
 Emellett a közútkezelőnél kezdeményezték a kiemelten veszélyes helyek közös szemrevételezését, így a vasúti, közúti útkereszteződések, zsáktelepülések, hófúvás által veszélyeztetett helyek, valamint várhatóan elzárásra kerülő települések, településrészek vonatkozásában.
Az eseményen valamennyi társ- és együttműködő szervezet képviseltette magát, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság mellett a mentőszolgálat, a vízügyi igazgatóság, a közlekedésben érintett szervezetek, valamint a közüzemi szolgáltatók vezetői is.


 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés