Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aggódnak nyugalmukért a Nyíregyháza legszélső utcáján élők

| 2017. 12. 14. | 14:21:00
Nem kérnek a teherautókból.
Aggódnak nyugalmukért a Nyíregyháza legszélső utcáján élők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aggódnak a nyugalmukért a nyíregyházi Szélsőbokori úton élők. Többen szerkesztőségünket keresték meg panaszukkal. Elmondták, az önkormányzat kész tények elé állította őket, elmondásuk szerint megkérdezésük nélkül döntöttek az útszélesítésről, ami egyben kisajátítással is jár.

Az eddig 4,5-5,5 méter széles Szélsőbokori utat 7,5 méterre szélesítik, plusz kétszer 1 méter padkát, másfél méter járdát terveznek, összesen 12 méter széles munkaterületet – aminek viszont az a következménye, hogy

30-40 portán kisajátítják az előkertet, ledöntik a kerítést – mondták el a Szabolcsihírnek a nevük elhallgatását kérő érintettek.

Az útszélesítés egyben azt is jelenti, hogy a teherforgalmat az addig békés, kertvárosi útra terelik – fogalmazták meg aggodalmukat az ott élők.

Korábban szó sem volt útszélesítésről - állították.

Minderről úgy értesültek, hogy november 24-én a kormányhivataltól, konkrétan a közlekedési hatóságtól kaptak egy tértivevényes levelet a tervről. Miután egyáltalán nem aratott osztatlan sikert, hogy többüknek le kell mondaniuk a telkük, előkertjük, garázsuk egy részéről, illetve a nyugalmukról, úgy döntöttek, lakossági fórumon fejtik ki véleményüket.

A lakók kezdeményezték a fórumot

A december 4-i összejövetelre meghívták a városháza városfejlesztési osztályának illetve a debreceni tervező cég a képviselőjét, valamint Póka Imrét a terület önkormányzati képviselőjét.

A lakók arra voltak kíváncsiak, mi szükség van ilyen széles utcára, illetve emlékeztettek arra, hogy egy korábbi rádiónyilatkozatában a város polgármestere azt mondta: a Szélsőbokori úton keresztül akarják kivezetni a városból a teherforgalmat.

Mint a szerkesztőségünket megkereső lakók elmondták: nyugtalanítja őket, ami a fórumon elhangzott, hogy azért kell szélesíteni az utat, mert belterületi gyűjtőút, és uniós szabvány írja elő a szélességet. A programot ugyanis egy uniós pályázat keretében hajtják végre, melynek célja a gazdaságfejlesztés, munkaerő mobilitást ösztönző, szolgáló közlekedésfejlesztés.  A Szélsőbokori út szélesítését 2018-ban, a Rókabokori útét 2019-ben kezdik.

A fórumon az is kiderült, hogy az úton táblákkal tiltják majd meg a várakozást, ami azt jelenti, hogy az ott lakók vagy a hozzájuk érkezők nem állhatnak meg a saját ingatlanjaik előtt az úton.

A lakók elmondták: azt sem értik, miért kell az út mindkét oldalára kerékpáros nyom – az út szélén 50 méterenként lesz majd egy biciklis piktogram –, amikor tapasztalatuk szerint azt a kerékpáros forgalom nem indokolja.

Azt sem értik, a Nyíregyháza vége tábla előtti utolsó, régi, csendes utca miért lett ilyen jelentős forgalomfejlesztés része.

Az utcáról tudta meg

A legszomorúbb, hogy úgy tudják, jogorvoslati lehetőségük nincs, az utat meg fogják építeni – tették hozzá.

– Nyíregyháza forgalmas részéről fél éve költöztünk ide két kisgyermekünkkel azért mert, csendre, nyugalomra, kertvárosi békére vágytunk – mondta Szabó-Fige Tímea, aki még csak értesítést sem kapott semmiről, mert a földhivatalnál még nem írták át az értesítési címüket. Így most gyakorlatilag csak az utcáról hallották a híreket. Például azt is, hogy 1,7- 3,7 méter közötti területet sajátíthatnak ki a telkek előkertjéből. Ami esetükben azt jelenti, hogy

az autók de akár a kamionok ott fognak elhúzni az ablakuk előtt.

Az asszony elmondta azt is: a városházán próbált érdeklődni arról, az ő ingatlanukat miként érinti a tervezett beruházás, de nem járt sikerrel. Attól tart, a fél éve vásárolt ingatlanuk fél éven belül elértéktelenedik, mert a beruházást állítólag már tavasszal kezdik.

Terveztük, hogy jövőre elkezdjük a kerítés és a ház renoválását – mondta elkeseredetten az hölgy, akinek

a városházán annyit mondtak: inkább halasszák el a kerítés felújítását…

– Tudom, hogy a kisajátítási törvény az önkormányzatot védi, csak legalább éreznénk a kompromisszumkészségüket! De nem akarnak még tárgyalni sem erről – panaszolta a nő. Sérelmezi azt is, hogy nem állnak szóba vele. Annyit mondtak neki, hogy az utat megtervezték, a megrendelő az önkormányzat, egyezkedésre semmilyen lehetőség nincs.

– Nem is tudjuk, hogyan és mikor tervezték meg az utat, mert se földmérőt, se helyszíni szemlét tartó embert nem láttunk az utcában – tette hozzá a pici gyermekei testi épségéért is aggódó anyuka, aki számára egyáltalán nem megnyugtató, hogy egy építési terület közvetlen közelében lesznek – kerítés nélkül.

A tervezett építkezéssel kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Arra voltunk kíváncsiak:

  • Mikor döntöttek az út megépítéséről? Van-e ennek köze a nyugati elkerülőhöz?
  • Volt-e erről előzetes tájékoztatás? Mert a lakók azt állítják, hogy nem volt. Nem kellett volna előzetesen egyeztetni a lakókkal a tervekről? Valóban nincs már lehetőség semmilyen változtatásra?
  • Hogyhogy nem tájékoztatták a lakókat a tervekről, miért egy kormányhivataltól érkezett határozatból kell megtudniuk, mi készül?
  • Mi indokolja az út kiszélesítését?
  • Tervezik-e az utca végén lévő mezőgazdasági területek ipari területté nyilvánítását?
  • Miért tiltják meg a megállást az úton?
  • Most a házak előtti területen le tudnak parkolni az autók, ha orvos jön, a postás csomagot hoz, vagy éppenséggel látogatók érkeznek a házhoz. Ha kisajátítják az előkerteket, hogy tudják majd mindezt megoldani? Hogy jut be az orvos a beteghez, a postás az érintetthez a csomaggal?
  • Ha feltúrják az egész utcát, hogyan fognak közlekedni a lakók? Hogy viszik iskolába a gyerekeket?

Terészetesen, amint választ kaptunk a kérdéseinkre, megosztjuk olvasóinkkal.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés