Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mária tragédiája egy rutinműtéttel kezdődött Nyíregyházán

| 2018. 01. 25. | 14:30:00
A tiszavasvári nő lassan 8 éve fekszik éber kómában.
Mária tragédiája egy rutinműtéttel kezdődött Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezen a környéken élnek a legszegényebbek Tiszavasváriban. Nyomorúságos viskók sorakoznak egymás mellett, egyik utca olyan, mint a másik. Víg, Víz, egymást keresztezik, de akármerre indulunk, kutyákon kívül mással nem találkozunk. Á. Máriáékat keressük, de a GPS itt nem működik. Nem véletlenül: nemrég új nevet kapott az utca.

Bóklászunk még, végül szerencsére közmunkások jönnek szemben, ők igazítanak útba. Tudják, hol lakik az a család, ahol egy asszony évek óta kómában fekszik.

A kapu nincs kulcsra zárva – kilincs sincs rajta. Takaros porta Mihályéké. Odabent rend és patyolattisztaság, pedig nem tudták, hogy jövünk, váratlanul érkeztünk. Akik ismerik őket, azt mondják, jöhetünk ide a nap bármelyik pillanatában, akkor is ugyanez a látvány fogad. Rend, tisztaság és meleg.

Mária, az édesanya szokása szerint lánya körül sürög, míg várandós menye – hamarosan megérkezik a baba, kisfiú lesz, apja után István – a konyhából siet elő, épp törölgetett.

Napi 24 órás szolgálat

Mária lánya szobájába kísér, itt van a legmelegebb. Egy olajradiátor is rásegít a fűtésre, hogy még véletlenül se fázzon meg az ágyban fekvő. Ha lehet fokozni, itt még nagyobb a tisztaság, mosószer illata lengi be a szobát. Nincs gyógyszerszag, nincs betegszoba-hatás, gyógyulásvágyás van.

Marika, a 30 éves fiatalasszony puha párnán, a hátán fekszik. Szeme nyitva, tekintetével követ, közben szaporán pislog. Gyakorlatilag ennyi, amit önállóan tud. Pislogni. Kezei görcsben, lábai felhúzva. Gyomrában szonda, a torkában egy másik műszer, amely a felesleges váladékot vezeti ki, ha szükséges. Édesanyja gyomorszondán keresztül táplálja lányát. Megfőzi az ételt, majd leturmixolva adagolja a szondán át.

Az ágy mellett a falon két kép: sugárzóan szép, fiatal hölgy tekint le róla ránk, egy kisfiúval az oldalán. A képet talán az fiúk apja készítette, majd bekereteztették. A férfi Németországban dolgozik. A gyermekek itthon maradtak az anyjukkal és a nagyszülőkkel. A másik képen a nagyfiú ballagási fotója - majd’ 8 évvel később.

Az 53 éves Mária és férje lassan 8 éve ápolja korábban életvidám lányát. És, persze, nevelik Marika gyermekeit, a két unokát.

Mindketten picik voltak, amikor a 23 éves Marika egy rutinműtétre, vesekőzúzásra feküdt be a nyíregyházi Jósa András kórházba. Csakhogy valami baj volt a géppel, ami nem is azonnal derült ki. Feltehetően későn kezdték meg Mária újraélesztését…

Az oxigénhiányos állapot miatt a fiatal nő nem tért magához, azóta éber kómában fekszik. Szülei minden este azzal fekszenek és minden reggel azzal kelnek, hogy imádott lányuk meggyógyul. Még akkor is, ha senki semmivel nem biztatja őket. A hitük tartja bennük az erőt.

Feladták a munkájukat, mert az ápolás 24 órás szolgálatot igényel. Tornáztatják, masszírozzák lányukat, hogy izmai ne sorvadjanak el. Olyan ágyon fekszik, amely kényelmes számára, a fejrészét elektronika emeli. Szükség is van rá.

Ráment a ház is

A szülők mindent feláldoztak azért, hogy a gyermekük a tragédia után velük maradhasson, és reményeik szerint felgyógyuljon. A ház, amelyben élnek, már nem az övék.

Egyszer egy érzéketlen szolgáltató érzéketlen embere még az áramot is kikapcsolta, mert nem tudtak fizetni. Hiába kérlelték, hajthatatlan volt, nem hatotta meg a történet.

Leálltak a műszerek, amelyek életfontosságúak Marika számára, Mihály, az édesapa pedig elkeseredésében magából kikelve hívta ügyvédjüket, Helmeczy Lászlót, hogy mitévő legyen. Élet-halálról volt szó…

S akkor az édesapa feldobott két kábelt a villanydrótra, hogy időt, életet nyerjen. Áramot lopott. Majdnem meg is büntették. Az ügyvéd intézkedett, hogy visszakössék azt, amit nem is lett volna szabad kikötni az életmentő műszerek miatt.

A család a tragédia után pert indított a kórház ellen. Évek óta folyik az eljárás, miközben lassan tönkre mennek bele. Mihályék kénytelenek voltak feladni munkájukat, így keresetük sincs, pedig az édesapa kőműves, igényes munkája látszik a ház mellé épített rámpán, melyen a kerekesszékben ki tudják vinni a friss levegőre lányukat.

Ügyvédjük, Helmeczy László a kezdetektől támogatta őket alapítványán keresztül, illetve saját pénzéből havonta, rendszeresen juttatott számukra egy összeget, mígnem az elsőfokú bíróság 2015-ben, a tragédia után 5 évvel megállapította, hogy a kórház köteles a házaspár számára gondozási díjat fizetni. Ebből a pénzből spórolták össze a szülők a masszázsfotel árát.

Precedens értékű ítélet

Csütörtökön precedens értékű ítélet született a Debreceni Ítélőtáblán,

ilyen összegű kártérítést még nem ítéltek meg műhibaperben egy családnak.

Az első fokú ítéletben már megállapítottak nem vagyoni kártérítést, a család és ügyvédje azonban magasabb összegű iránt fellebbezett, a bíróság ugyanis figyelmen kívül hagyta a gyermekek édesapját, neki nem ítéltek meg kártérítést, miközben az ő élete is romokban: kénytelen gyermekeit, asszonyát hátrahagyva, hazáját feladva külföldön boldogulni, mert itthon nem talált megélhetést. fellebbezett a nyíregyházi kórház is, az első fokon megítélt összeg jelentős csökkentését kérte keresetében.

Az ítélőtábla csütörtökön a családnak 81 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, továbbá megítélte a 2010 májusától járó kamatát, ami így együttesen meghaladja a 100 millió forintot.

Ezen felül 16 millió forint gondozási díjhátralék illeti meg a szülőket arra az időre, amikor nem fizettek nekik semmit a gyermekük 24 órás ápolásáért.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés