Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszentelték a Tisza vizét

| 2018. 01. 06. | 19:20:00
A metropolita ivott is a belőle.
Megszentelték a Tisza vizét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vízkereszt alkalmából január 5-én Kocsis Fülöp metropolita megszentelte a Tiszát Szolnoknál. A szertartáson általános iskolások és gimnazisták is részt vettek. Vízkereszt a vizek szentelésének ünnepe, egyúttal határnap is: véget érnek a téli napfordulóhoz kapcsolódó szokások-ünnepek, és elkezdődik a télbúcsúztató-tavaszváró időszak – a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang – tájékoztatott Facebook-oldalán a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Kocsis Fülöp először a hármas gyertyát merítette a Tisza vizébe, majd a kereszt is belemerült a folyóba. A szertartás végén a metropolita ivott a frissen szentelt vízből, majd megáldotta a híveket, hogy ezáltal is erősödjenek hitükben.

Ezen a napon korábban az élővizeket is megszentelték, a görögkatolikus egyház ezt a hagyományt 2011-ben élesztette fel a Szolnokon.

– A vízkereszt üzenete, hogy újra visszataláljunk a tisztasághoz. Nem a magunk erejéből, mivel önmagunkat nem tudjuk tisztára mosni, önmagunkat nem tudjuk megváltani. Egyedül Isten képes visszaadni a tisztaságot – mondta Kocsis Fülöp metropolita. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés