Ez a borsodi hölgy oktathatná a magyar focistákat!

borsodihir.hu

2018.02.28. 08:54

Ez a borsodi hölgy oktathatná a magyar focistákat!

Szász Kitti a csúcsra ért.

Hirdetés

Hirdetés

Miskolc szomszédságából indult, sportága csúcsára ért. Négyszeres világbajnok, freestyle futballistaként bejárta a fél világot, jelenleg épp Indiában kápráztatja trükkjeivel a közönséget.

Szász Kitti egy internetes videó hatására kezdett el freestyle focival foglalkozni. Olyan szintre sikerült eljutnia, hogy ma már valószínűleg ő inspirálja lányok és fiúk ezreit. Mint mondja, ez a sport alulértékelt és nem lehet megélni belőle. Mégsem választana mást, ha újrakezdhetné, hiszen ez formálta azzá, aki. Másrészt

szerencsére a showbiznisz felé is van átjárás, ahol már lehet sok pénzt keresni. Ez viszont közel sem a sport lényegéről, alapvető értékeiről, a határaink feszegetéséről és a harcról szól. Ez már marketing és a közönség szórakoztatása.

Persze kell hozzá a sportkarrier során felhalmozott tudás. A karrierje során az ember összefut szponzorokkal, akik rövid távú együttműködések keretében támogatják ideig-óráig. Bizonyos szint fölött, természetesen, hiszen ez nekik üzlet. Az ilyen fajta támogatások általában valamilyen focis koncepciójú esemény idejére szólnak csak, például labdarúgó diákolimpia vagy világbajnokság.

Kedvtelés és megélhetés

Hogy jár-e megbecsülés ezzel a sporttal a befektetett energia arányában? Kitti az eredményeire hivatkozva senkitől nem vár megbecsülést. Az viszont természetesen jólesik neki, ha magas szintű tudásával és hozzáállásával vívja ki a pozitív visszajelzéseket. Négy freestyle világbajnoki cím után immár nem célja egy ötödik megszerzése, így ebből a szempontból nem jelent gondot, hogy a versenysport nem élethosszig tartó karrier.

Kittinek ma már a hobbija a sport, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy olyan szinten űzi, amiből meg is él. A világ minden táján szívesen szórakoztatja tudásával és tehetségével a közönséget, de Magyarországon képzeli el az életét, ezért nem tervezi, hogy hosszabb távon vagy véglegesen külföldön telepedne le.

Aki nem élte át, annak lehetetlen elmesélni azt az élményt, hogy milyen érzés a világbajnoki dobogó legfelső fokán állni. Mindemellett pedig hihetetlen élményt nyújt a rengeteg utazás, a sokféle ember, személyiség megismerése, a világ felfedezése. Lehetséges, hogy ha nem épp a freestyle focit választotta volna sportként, nem jutott volna el 27 országba. Kulturálisan rengeteget csiszolódott eközben, hiszen eltérő szokásokat ismert meg; akikkel találkozott, mind formálták valamilyen módon.

Mindennek persze ára van. Bármilyen könnyednek-könnyűnek is tűnjenek külső szemlélő számára a trükkök, (főleg eleinte) szívós kitartást igényel a folyamatos próbálkozás, és rengeteg gyakorlást. A következő generációnak azt üzeni, próbálják megőrizni a kezdeti motivációt, mindig megtalálni azt a forrást, ahonnan inspirálódhatnak, erőt és türelmet meríthetnek egy újabb trükk megtanulásához vagy egy versenyre való felkészüléshez.

Foci? Na ne!

Bár a technikai tudás adott és a sportág az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődik, Kitti azt mondja, mégsem választaná a focit sportjaként. Mivel szereti a csapatsportokat és jó is bennük, hamarabb kézilabdázna vagy röplabdázna. De inkább marad a freestyle focinál, ez az ő igazi terepe. S hogy ezzel milyen messzire lehet eljutni? Jelenlegi felkérése Indiáig repítette két másik női freestylerrel együtt, akikkel az Indiai Szuperkupa meccseinek félidejében tartják távol az unalmat a nézőktől.

Szárnya Patrícia

SajószentpéterSzász Kittifreestyle

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés