Hirdetés

Az olimpikon úszót indítja képviselőnek Nyíregyházán a Fidesz

2018.03.06. 09:49

Az olimpikon úszót indítja képviselőnek Nyíregyházán a Fidesz
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (fotók: Facebook és Máté János)

Szabó Tünde a városért szeretne dolgozni.

Hirdetés

A nyíregyházi Szabó Tündét szinte kislány kora óta ismeri az ország. Az úszóolimpikon a másik klasszis, Egerszegi Krisztinával együtt hozta az érmeket a legrangosabb versenyekről. Habár munkája jelenleg Budapestre szólítja, ő most is nyíregyházi lakos. Címzetes egyetemi docens, sportért felelős államtitkár, ügyvéd. Első diplomáját a Testnevelési Egyetemen szerezte, majd elvégezte a jogi egyetemet. Sportjogi szakjogász, egészségügyi szakjogász. Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, szakedző, a Magyar Úszószövetség volt alelnöke, 2011-15-ig főtitkára. Egyáltalán nem mellesleg háromgyermekes édesanya.

Szabolcsihír: Most már hivatalosan is a Fidesz-KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje. Hogy jön össze a sport és a politika?

Szabó Tünde: Nagyon szerencsés vagyok: 2015-ben felkérést kaptam Orbán Viktor miniszterelnök úrtól és Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy Magyarország elsőszámú sportvezetője legyek. Mivel azt megelőzően is sportvezetésben dolgoztam, az ország egyik legsikeresebb és legnagyobb sportági szakszövetségét vezethettem, mint főtitkár, tehát a sportvezetésben is benne voltam, így nagyon nagy örömmel elvállaltam a feladatot, hiszen tudtam, a támogatási rendszerek, az elindított programok mind-mind azt eredményezik, hogy akár az utánpótlás nevelést, akár az élsportot, akár a szabadidősportot nézzük, nagyon sok területre tudunk pozitív hatást gyakorolni, kimagasló eredményeket elérni.

Az fantasztikus dolog, hogy a politika a megbízatásom által sokkal közelebb került hozzám, hiszen így lehet segíteni az országban élőknek, és így lehet segíteni Nyíregyházának, a szülővárosomnak. És amennyi jót én kaptam Nyíregyházától, hisz mindig itt sportoltam, itt éltem, azt tudom mondani, hogy legalább van lehetőségem viszonozni, amit a várostól kaphattam.

A mai napig nyíregyházi lakos vagyok, itt él a családom, a barátaim, én mindig is nyíregyházi voltam, és az is maradtam. Ha április 8-án a választók úgy döntenek, akkor Nyíregyházát és a Nyíregyházán élőket a Parlamentben képviselhetem.

A fővároshoz, Budapesthez köt ugyan a jelenlegi munkám, de én most is nyíregyházi lakos vagyok. Ennek megfelelően alakítottuk ki az én életemet és a családom életét is. Ma már nem mérvadó, hogy az ember hol él és hol dolgozik, mit dolgozik, hiszen kétórás távolság egy budapesti út is. Jogászként önkormányzatban is dolgozhattam, így teljesen tisztában vagyok a közigazgatással. Mindazt a tudást és tapasztalatot, amellyel rendelkezem, szeretném arra használni, hogy teljes körűen, az igényeknek megfelelően tudjam képviselni Nyíregyházát.

Szabolcsihír: Sokszor úgy tűnik, mintha mindig is itthon lenne, hiszen van egy ikertestvére, aki szakasztott mása. Előfordult, hogy őt, Anitát szólítják meg Ön helyett?
Szabó Tünde:
Inkább ismerősként állítják meg, hiszen sokan tudják, hogy van egy ikertestvérem. Nagyon örülök, hogy ezt az égiektől megkaphattam, ráadásul egypetéjű ikrek vagyunk. Anita hasonló karakterű, ez egy szerencsés dolog. Vele mindent meg tudok beszélni. Ő is a közigazgatásban dolgozik, sok mindenben tud nekem segíteni. Csak megjegyzem, hogy nekem is van egy ikerpárom, a gyermekeim – úgyhogy az ikervonal a családban van.

Ikrek!

Szabolcsihír: Hatéves kora óta sportol, úszik. Milyen volt akkor vidéki sportolónak lenni, milyenek voltak akkor és milyenek most a feltételek?
Szabó Tünde:
A Testnevelési Egyetemen szereztem az első diplomámat, és pont abból írtam a diplomamunkámat, hogy milyen körülmények és közegek voltak akkor, a 90-es években, az uszodában. Egyébként 18 évesen azért is hagytam abba az úszást, mert az akkori körülményekhez, a folyamatos hideg vízben tartózkodáshoz egy női szervezetnek elég nehéz volt alkalmazkodnia, így az egészségemet szem előtt tartva orvosi tanácsra felhagytam az élsporttal. Ég és föld a mostani és az akkori közeg közti különbség. Ha a világ sportját nézzük, folyamatos a fejlődés. De a modernizáció megjelenik nemcsak a sportban, hanem a gazdaságban is. A sport egy olyan ágazat, amely mindenre kihat. Ezért is nagyon szerencsés az én munkám, hiszen könnyedén tudok eligazodni akár az egészségügyben, akár az oktatásban, akár a családpolitikában, akár ifjúsági, akár szociális területen. Valamennyi területtel együtt dolgozunk. De igaz ez a turizmusra is.

A sport az élet minden területére kihat. Nagyon szerencsésen, pozitívan hat az életünkre, nem beszélve arról, hogy a sport az egyetlen olyan eszköz, amellyel az egészségünket meg tudjuk védeni, meg tudjuk tartani. Ha valaki – akár ország, akár város – felismeri, hogy ebben milyen lehetőségek vannak, máris lépéselőnyben van mindenkivel szemben. Éppen ezért nekünk az a célunk, hogy mindenkinek, a gyerekeinknek lehetőséget tudjunk biztosítani arra, hogy egészséges feltételek között sportolhassanak. Nagyon fontosak a képzések, hogy minden területen olyan szakemberek legyenek a környezetünkben, akik végig tudják vinni a céljaikig akár a fiatalokat, akár az idősebb korosztályt is.

Szabolcsihír: Melyek programja legfőbb elemei?
Szabó Tünde:
Nagyon fontos, hogy Nyíregyházán nagyon sok fejlesztés el tudott indulni az elmúlt években. Ezeket a beruházásokat – akár közútfejlesztésekről, akár a hivatalok, kórház- és rendelőintézetek, sportlétesítmények fejlesztéseiről, akár az oktatás terén végrehajtott fejlesztésekről beszélünk - tovább kell vinni. Elsődleges célunk, hogy az itt élők életét könnyebbé tegyük, segítsük.

A nyíregyházi jégpálya avatásán

Fontos, hogy azok a fejlesztések, amelyek elindulhattak, és itt most a munkahelyteremtő beruházásokra gondolok, lehetőséget tudjanak adni a családoknak arra, hogy itt telepedjenek le, Nyíregyházán. Egyébként ez a tendencia elindult az elmúlt évek során, látható a számokban is. Azt szeretnénk, hogy a fiatalok itt döntsenek arról, hogy itt születnek gyermekeik, a jól képzett fiatalok pedig hazajöjjenek. Jellemző, hogy bizony elmennek tanulni a gyermekeink, és diplomásan, képzetten hazajönnek, hiszen itt most már annyira nagy ipari fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban, és még várhatóak a továbbiakban, hogy bizony, aki nyíregyházi, az büszke a városára. Bármerre jártam a világban, nyíregyháziként voltam ott. Soha meg nem fordult a fejemben az, hogy nem nyíregyháziként tekintek magamra, illetve a környezetem ne nyíregyháziként tekintsen rám. Éppen ezt szeretném visszaadni az itt élőknek, és motiválni a fiatalokat, hogy jöjjenek, szükség van rájuk, alkossunk egy modern, fejlett várost.

Szabolcsihír: Három gyermeke van. Gondolom, nem kérdés, hogy az önöké egy sportos család.
Szabó Tünde:
Alapelvem, hogy mindennap sportolunk, s minden gyermekem 6-18 éves koráig sportoljon. A nagylányom az úszást választotta, és minden korosztályos bajnokságot megnyert.

Nagyon nagy tehetség volt, én pedig minden téren segítettem. A felnőtté válással azonban az embernek döntenie kell: vagy a továbbtanulást választom, vagy pedig a világon a legjobbak közé tartozom. Ő a tanulás mellett döntött, jelenleg médiatudományt tanul. Mellette dolgozik is menedzserként, tehát elég aktívan éli az életét.

És van egy ikerpárom, akik nyolcévesek lesznek hamarosan. Ők is hatéves koruktól sportolnak, nekik a teniszt választottuk, hiszen a Sávolt család tagjai vagyunk, őket pedig nem kell bemutatnunk. Sávolt Attila a legeredményesebb magyar teniszező, jelenleg a nyíregyházi Fucsovics Márton edzője. Férjem, Sávolt Ákos az ő testvére, sebész főorvos, aktív, sportos ember. És bár nekem az úszáshoz volt inkább tehetségem, gyermekkoromban én is teniszezni szerettem volna, most ezt az álmomat is valóra válthatom ebben a sportos családban, hiszen tudjuk, a tenisz egy olyan sportág, amelyet bármely életkorban el lehet kezdeni.

A Szabó és a Sávolt ikrek, valamint a kicsik édesapja, Sávolt Ákos

Szabolcsihír: Mennyire sportos város Nyíregyháza?
Szabó Tünde:
Nagyon sportos város, példaként említhetem más települések számára. Nagy siker a Mozdulj, Nyíregyháza, telt házzal zajlanak a napi foglalkozások. Hatalmas siker volt legutóbb a Continental Arénában rendezett Fit Vasárnap Program, mely során Rubint Rékával edzhettek az idelátogatók, és várható hogy hasonlóan nagy tömeg érkezik Katus Attila vasárnapi, alakformáló tornájára is. Nagyon fontos, hogy a gyerekek, a fiatalok, a felnőttek legyenek tudatában annak, hogy az egészségünket mozgással tarthatjuk meg.

Szabolcsihír: Van egy olló, amelyet össze kellene zárni. A befektetőknek az olcsó munkaerő miatt csábító ez a térség. A fiatalokat, a képzett szakembereket viszont csak magasabb bérrel lehet visszacsábítani. Merthogy semmivel sem olcsóbb itt az élet, mint a fővárosban, vagy a Dunántúlon. Mi – ebbe a megyét is beleértve – viszont minden statisztikának a végén kullogunk az országban, a munkabérek tekintetében. Hogyan lehet ebből kitörni, mit tud tenni ezért az országgyűlési képviselő?
Szabó Tünde:
Tovább kell szorgalmaznunk a munkahelyteremtő beruházásokat, megfelelő körülményeket biztosítva még további ipari befektetéseket kell térségünkbe vonzanunk, hiszen tudjuk, minden ember alapvető szükséglete, hogy gondoskodni tudjon a családjáról, ehhez pedig elsősorban tisztességes munkahelyek és tisztességes bérek kellenek. Nyíregyházában megvan a potenciál arra, hogy az ország gazdasági erőcentrumaként a következő évtizedekben a magyar gazdasági növekedés érzékelhető, jelentős részét szolgáltassa, megvan a városban a lehetőség arra, hogy ehhez szakképzett munkaerőt biztosítson, versenyképességünk fejlődésével pedig az európai színvonalon nyújtott szolgáltatásainkkal együtt a bérek mértéke is európai színvonalú legyen. 

Szabolcsihír: Nőként bizonyára tapasztalta, hogy hasonló területen dolgozó férfiak és a nők bére között még mindig jelentős a különbség. Mit tud tenni annak érdekében, hogy közeledjen egymáshoz, de leginkább eltűnjön a különbség.
Szabó Tünde:
Azt biztosan állíthatom, hogy a Magyar Kormány és annak tagjaként én is kiemelten példaértékűnek tartva a nők szerepét a társadalomban nagy figyelmet fordítunk az esélyegyenlőség megteremtésére, a nők munkába állásának megkönnyítésére. Magyarország Alaptörvénye is kimondja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel kell védenünk a családok, a gyermekek, az idősek és a fogyatékkal élők mellett a nőket is.

Ennek érdekében vezettük be a Nők 40 Programot: 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők, melybe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is. Ezzel visszaadjuk a nagymamákat a családnak. Olyan, a kisgyermekes anyák munkaerőpiacra való visszatérését elősegítő intézkedéseket vezettünk be, mint a GYED Extra, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek fél éves korában visszamehessen dolgozni az édesanya, ha szeretne, miközben a bölcsődefejlesztésekkel a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásáról is gondoskodunk. Az intézkedések bevezetését folytatni kell, hiszen mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Magyarország demográfiai mutatói még kedvezőbb irányba mutassanak.

Cs. K.

NyíregyházaFidesz-KDNPOrszággyűlési választás 2018

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés