Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén is több ezer diák választotta Nyíregyházát

| 2018. 04. 17. | 11:45:00
Ezek a képzések a legnépszerűbbek.
Idén is több ezer diák választotta Nyíregyházát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2018-as általános felvételi eljárás keretében 3232 jelentkező 5438 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetemre. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők jellemzően több szakot is megjelölnek az egyetemen, feltétlenül itt képzelik el felsőfokú tanulmányaikat.

A jelentkezők száma az előző évihez képest abszolút értékben 5%-kal csökkent, hozzá kell azonban tenni, hogy az egyetem ebben az évben kizárólag a piacorientált, keresett képzéseket hirdette meg. Csak olyan területeket jelölt meg, melyeken a képzés a korábbi évek tapasztalata alapján nagy eséllyel elindítható. Így az 5%-os csökkenés pontosan aránylik az idei évben meghirdetett képzések számához.

2018-ban emelkedést mutat a felsőoktatási szakképzésekre történő jelentkezések száma, az alapképzés körülbelül megfelel a tavalyi számnak úgy, hogy ezen a területen hirdettünk kevesebb képzést. 2018-ban kissé csökkent az osztatlan és tanári mesterképzésre jelentkezők száma.

A legnépszerűbb szak továbbra is a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak, itt az előző évhez képest emelkedés tapasztalható a jelentkezésben: 262 fő jelölte meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet. A tanító szak jelentkezési száma (129 fő) pontosan megegyeznek a tavalyival.

Emelkedés volt tapasztalható továbbá a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak jelentkezési számaiban, az idén 156-an jelölték meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet.

Továbbra is népszerűek a programtervező informatikus és a sportszervező alapképzési szakok. Az idei évben ugrásszerű emelkedést mutatnak a mérnöki terület jelentkezési számai: mintegy 40%-kal nőtt a gépészmérnöki alapképzési szakra és a mezőgazdasági mérnöki szakra történt jelentkezések száma, de nagyon pozitív változást mutat a közlekedésmérnöki és járműmérnöki, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki létszám. Összességében 30%-kal nagyobb a műszaki és mezőgazdasági mérnöki alapszakok iránti érdeklődés.

Az idei év újításai beváltották a hozzájuk fűződött reményeket: az ún. kis szakként megjelölt szlavisztika - ukrán alapképzési szakra 23 első helyes jelentkezés érkezett. A tanárképzés legnépszerűbb területe ebben az évben az újonnan akkreditált közgazdásztanár szak lett, de nagy számú jelentkezés érkezett az angol, testnevelés, történelem szakokra is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés