Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi zsidók pusztulása történelmünk szégyene + fotógaléria!

| 2018. 06. 03. | 13:33:00
A holokauszt áldozataira emlékeztek a megyeszékhelyen.
A nyíregyházi zsidók pusztulása történelmünk szégyene + fotógaléria!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A holokauszt nyíregyházi áldozatainak emlékére tartottak megemlékezést június 3-án a megyeszékhelyen, a holokauszt-emlékműnél és a Kótaji úti zsidó temetőben.

Történelmi háttér

Nyíregyháza zsidósága földrajzi helyzeténél fogva elsôként szenvedte el a holokauszt borzalmait. Nyíregyháza is az I. zónához tartozott. Itt kezdődött el a legkorábban a gettósítás és a deportálás. A terület „zsidótalanítását“ azzal indokolták, hogy közel van a front, sőt egy része már hadműveleti terület, ahol a politikailag megbízhatatlan személyek jelenléte nem kívánatos.

Nyíregyházi (Szohor) Pál polgármester 1944. április 11-én rendelte el a városban élő zsidók összeírását. Április 16-án hajnalban 36 Nyíregyháza környéki településen kezdték összeszedni a zsidókat és többségüket még ugyanezen a napon Nyíregyházára szállították.  Április 28-ra a gettósítást  be is fejezôdött. A gettóba zárt 17 580 főből csaknem ötezren voltak nyíregyháziak.

Nem sokkal később elrendelték a kitelepítést három gyűjtőtáborba, majd azok kiürítése, a deportálás május 14-én kezdôdött. Június 4-ig mindenkit elvittek Auschwitz-Birkenauba.

A történelmi vármegyéinket Szabolcsot, Szatmárt, Bereget magában foglaló I. zóna 1944. június 5-ére zsidómentes lett.

Forrás:
Dr. Nagy Ferenc: A nyíregyházi zsidók pusztulása

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés